NA TERENU

FOTO + VIDEO: Na Goriškem in ob Iški mirnejša noč?

Objavljeno 07. november 2014 16.19 | Posodobljeno 07. november 2014 16.19 | Piše: STA, D. P.

Po besedah vodje ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Roberta Kusa se umirjajo tudi razmere v Lipah, blizu katerih se Iška izliva v Ljubljanico.

Razmere v občini Ig se kljub temu, da še vedno dežuje, umirjajo, reka Iška in druge pa se umikajo v struge, je za STA povedal poveljnik civilne zaščite Ig Anton Pucihar. Zaradi tega se umirjajo tudi razmere na Ljubljanskem barju, kjer je Iška do zdaj povzročala največ težav, a na ljubljanski občini svarijo, da razmere ostajajo nestabilne.

Po besedah vodje ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Roberta Kusa se umirjajo tudi razmere v Lipah, blizu katerih se Iška izliva v Ljubljanico.

Rdeči alarm v Sloveniji:



Sava narašča:

Po besedah Puciharja zdaj prihaja na vrsto predvsem črpanje vode in čiščenje poplavljenih kleti. V občini Ig je po njegovih podatkih poplavilo 315 hiš, od tega jih je prostore zalilo pri 85. Še vedno so zaprte ceste Ig–Tomišelj–Jezero in Ig–Škofljica.

V občini Ig je do poplav po Puciharjevih besedah prišlo zaradi obilnih padavin ponoči in zožanih korit reke Iške, ki so povzročila, da se je voda začela prelivati preko struge. Iška je sicer pred leti v spodnjem delu presahnila, vendar ob večjem dežju znova pride na plano.

Preberite še:

:: Ni še konec: poplave se nadaljujejo do sobote

:: FOTO: Drava grozila

:: FOTO: Voda ohromila Ig, Ljubljansko barje v nevarnosti

:: FOTO: Grozljivo v Cerknici, voda zalivala kleti in vozila

:: »Katastrofa na Igu, v Cerknici rešujejo gola življenja!«

Pozorni ponoči

Zaradi omenjene reke so danes poplavljeni Iška vas, Vrbljene, Strahomer, Tomišelj, Brest in Matena. Še vedno je poplavljen tudi del Iga, imenovan Rastuka, kjer pa poplavlja potok, ki v Ig priteče iz Drage. Zaradi omenjenega potoka je poleg več hiš in ulic poplavljen tudi del tamkajšnje industrijske cone. Poplavlja tudi potok Ižica.

Pucihar pričakuje, da se bodo razmere še naprej umirjale, bodo pa vse skupaj budno spremljali. Predvsem bo veliko odvisno od tega, koliko padavin bo padlo ponoči, pravi. Na MOL pa opozarjajo, da so vremenske in hidrološke razmere na Ljubljanskem barju še naprej nestabilne. Nevihte se bodo namreč nadaljevale še do sobote zvečer, pade pa lahko še 100 litrov dežja na kvadratni meter. Tudi Ljubljanica bo zato še naprej naraščala. Kombinacija pritokov iz kraškega zaledja in hudournikov s Krimskega pogorja pa lahko povzroči poplave, opozarjajo.

:: Več o vremenu na posebnem vremenskem portalu

MOL sicer prebivalcem Ljubljanskega barja pomaga z omejeno količino vreč s peskom, ki so na voljo na običajnih lokacijah, in sicer pri cerkvi sv. Mihaela v Črni vasi, v Lipah pri Kolišču, na Ižanski cesti 400 in Ižanski cesti 426.

Agencija RS za okolje (Arso) je danes za območje Ljubljanskega barja razglasila oranžno stopnjo poplavne ogroženosti. Opozorila so se izkazala kot upravičena, saj je velika količina padavin na Krimskem pogorju v zadnji noči povzročila velik porast Ižice, Iške in drugih hudourniških pritokov Ljubljanskega barja. Hudourniška voda je, kot pojasnjujejo na MOL, s seboj nosila velike količine lesa in zamašila prepuste pod mostovi ter poplavila posamezna območja. Ob tem dodajajo, da javne službe MOL plavje odstranjujejo od zgodnjih jutranjih ur in omogočajo ustrezen pretok vode.

Deli s prijatelji