VREMENSKA

Ni še konec: poplave se nadaljujejo do sobote

Objavljeno 07. november 2014 15.08 | Posodobljeno 07. november 2014 15.08 | Piše: D. P.

Ljubljanica bo danes in jutri še naraščala, na vodomerni postaji Moste bo predvidoma v soboto sredi dneva dosegla pretok 260 m3/s.

LJUBLJANA – Po podatkih Agencije RS za okolje (hidrološke prognoze) so se razmere na območju rek Cerkniščice, Iške, Ižice in Borovniščice začele postopno umirjati. Dotok zalednih voda je še vedno velik, zato danes in jutri pričakujemo povečanje poplavnih površin na Ljubljanskem barju. Voda lahko poplavi tudi območja redkih poplav. Ljubljanica bo danes in jutri še naraščala, na vodomerni postaji Moste bo predvidoma v soboto sredi dneva dosegla pretok 260 m3/s.

Nevarna Drava

Ojezerjene površine dolenjskega in notranjskega krasa se bodo danes in v prihodnjih dneh povečevale. Ojezerijo lahko tudi območja v Ribniški in Dobrepoljski dolini ter v dolini zgornje Pivke. Po zadnjih podatkih ima reka Drava na mejnem profilu z Avstrijo pretok ob 12. uri 1200 m3/s, do konca dneva se bo postopno povečal do 1500 m3/s. Drava poplavlja na izpostavljenih mestih ob strugi. V soboto sredi dneva je možno povečanje pretoka tudi do okoli 1700 m3/s. Ob tem bo Drava poplavila izpostavljena območja in posamezne objekte ob strugi, zlasti na območju Dravograda ter med Mariborom in hrvaško mejo.

Vipava in Reka se v svojem srednjem in spodnjem toku postopno umirjata. Še vedno poplavljata na območjih pogostih poplav. Ob predvidenih nadaljnjih padavinah čez dan se bo pretok na obeh rekah ponovno povečal. Sava v srednjem in spodnjem toku poplavlja na izpostavljenih mestih. Predvidoma v noči na soboto bo v Jesenicah na Dolenjskem dosegla pretok okoli 2100 m3/s.

Krka prek bregov

Ob možnem nadaljnjem deževju lahko še vedno hitro narastejo in poplavijo tudi druge manjše reke na območjih zahodne, osrednje in severne Slovenije, predvsem reke v predalpskem in alpskem svetu, ob dinarski pregradi ter na Notranjskem in Dolenjskem. Predvidoma v noči na soboto bo reka Krka presegla opozorilni pretok in se razlila na območju pogostih poplav. V Podbočju je pričakovan pretok 220 m3/s.

Deli s prijatelji