HUDA URA

FOTO: Voda ohromila Ig, Ljubljansko barje v nevarnosti

Objavljeno 07. november 2014 11.47 | Posodobljeno 07. november 2014 11.47 | Piše: STA, D. P.

V vseh vaseh gasilci že izčrpavajo vodo iz kleti, vendar za zdaj razmer še ne morejo povsem oceniti, saj je tok, ki je poplavil, še precej močan.

LJUBLJANA – Zaradi ponovnih padavin so razmere na Ljubljanskem barju negotove, je povedal vodja ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus. Težave povzroča predvsem Iška, ki je ponoči poplavila v občini Ig, zdaj pa ogroža predvsem vas Lipe. Ob močnejših padavinah pričakujejo porast manjših vodotokov.

Les kriv za težave

Zaradi občasnih močnejših padavin pri Agenciji RS za okolje (Arso) pričakujejo krajevno močnejši porast manjših vodotokov. Ob nadaljnjem deževju pričakujejo postopen porast rek po državi. Tako vreme bo predvidoma trajalo do vključno sobote.

Po Kusovih besedah je z Iško na območju Mestne občine Ljubljana problem, ker se je v mostne pregrade gorvodno od vasi Lipe zagozdilo približno 200 kubičnih metrov naplavin. Te intenzivno odstranjujejo, hkrati pa so gasilci za štiri hiše ob Iški postavili protipoplavne vreče. Na terenu pomagajo vse enote ljubljanskih gasilcev.

Kaj prinaša sobota?

Povsod drugod so vodotoki normalni, je dejal Kus in dodal, da so barjanski odvodniki polni, vendar ta trenutek ne poplavljajo. »Ne vemo pa, kaj bodo obilne padavine na Planinskem polju in na Cerkljanskem podnevi, ponoči in v soboto prinesle za Ljubljansko barje,« je opozoril Kus. Drugod po napovedih Arsa v delu Malega grabna in drugih vodotokov ne pričakujejo velikih pritokov in poplavljanj.

Poveljnik civilne zaščite Ig Anton Pucihar je za STA pojasnil, da so poplave hujše kot leta 2010. Gasilci so odšli na teren že pred drugo uro. Poplavljenih je več kot 300 hiš in več cest. Voda je sicer upadla, vendar pa zdaj ogroža Črno vas in Lipe, je pojasnil Pucihar.

Okoli enih so aktivirali civilno zaščito in gasilce, ki so takoj priskočili na pomoč ljudem. Po Puciharjevih besedah se z Iško bojuje 215 gasilcev. V občini Ig so pod vodo poleg dela Iga še vasi Matena, Brest, Tomišelj, Vrbljene, Strahomer in Iška vas, je naštel župan Janez Cimperman, ki škode še ne more oceniti, pričakuje pa, da bo ogromna.

Iška je hudournik, nekdanja reka, ki je pred leti v večjem delu presahnila, a ob večjih nalivih znova pride na plano. Po besedah Cimpermana je bilo tokrat očitno ogromno dežja na območju Blok, kjer izvira.

Nekatere od omenjenih vasi ležijo ob strugi Iške, druge pa so poplavljene, ker se je Iška med Tomišljem in Brestom po navedbah domačinov prelila iz struge. V vseh vaseh gasilci že izčrpavajo vodo iz kleti, vendar za zdaj razmer še ne morejo povsem oceniti, saj je tok, ki je poplavil, še precej močan. 

Zadnjič leta 2010

Poplavilo je tudi del Iga, ki se imenuje Rastuka. Tam poplavlja potok, ki priteče iz Drage. Domačini so povedali, da je potok tako nazadnje poplavil leta 2010. Zaradi poplav so pod vodo nekatere hiše in ceste, poplavilo je tudi del industrijske cone na Igu, med drugim prostore podjetja Tridom.

Precej je narasel tudi izvir Studenec, ki izvira v centru Iga, vendar za zdaj ne poplavlja.

Tomišelj in Iški vintgar nista dostopna, prav tako so zaprte ceste Ig–Podpeč, Matena–Ljubljana in Ig–Škofljica. Poveljnik civilne zaščite Ig je med drugim pojasnil, da gasilci vozijo otroke do šole, iz previdnosti pa so na varno evakuirali tudi novorojenčka in nosečnici.

Deli s prijatelji