POPLAVE

»Katastrofa na Igu, v Cerknici rešujejo gola življenja!«

Objavljeno 07. november 2014 08.10 | Posodobljeno 07. november 2014 11.04 | Piše: D. P.

Objekte je zalilo tudi v Dobrepolju, Grosupljem in Ivančni Gorici.

LJUBLJANA, TOLMIN, CERKNICA – Vode vnovič ogrožajo slovenski živelj. V tem hipu še vedno narašča Drava, ponoči so imeli težave v Posočju in na Goriškem, zgodaj zjutraj na področju Cerknice, Iga in Velikih Lašč. Naraščata tudi Ljubljanica in Sava, poroča Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Več kot 200 objektov pod vodo

Cerkničane je prebudil alarm za splošno nevarnost. Zalivalo je ceste in stanovanjske objekte (skupaj po podatkih CZ okoli 200), nekaj vasi je odrezanih od sveta. Voda je udrla v klet policijske postaje in gasilskega doma. Na dveh lokacijah je izteklo kurilno olje, poškodovan je tudi most preko Cerkniščice. Tri hiše so poplavljene tudi na Blokah. Kot poroča Radio Slovenija, so stanovalci ponoči reševali svoje premoženje in življenja.

Objekte je zalilo tudi v Dobrepolju, Grosupljem in Ivančni Gorici.

Stanje je pod nadzorom tudi v občini Ilirska Bistrica. Kot je povedal poveljnik CZ Ilirska Bistrica Janko Slavec, so ponoči aktivirali štab CZ, gasilci pa so posredovali na okoli 60 objektih. Hudourniki in reka Reka se sicer umirjajo, toda napovedane so že nove padavine. Kot je še povedal Slavec, je bila gladina reke 30 centimetrov nižja kot letos februarja po ledeni ujmi. Nekoliko težav so povzročale tudi podtalne vode.

Vse poplavljeno na Igu

»Katastrofa! Hujše je kot leta 2010!« je za Radio Slovenija razmere opisal župan Iga Janez Cimperman. »Vse vasi so poplavljene!« nadaljuje župan, ki se je z gasilci in CZ lotil reševanja razmer.

Obseg poplav je po županovih besedah izredno velik. Iška je hudournik in očitno je bilo ogromno dežja tudi na območju Blok, kjer izvira, je pojasnil. Pod vodo so vasi v nižini, razen Kota, Staj in Iške Loke, poleg dela pa Iga še vasi Matena, Brest, Tomišelj, Vrbljene, Strahomer in Iška vas, je naštel Cimperman. Škode še ne more oceniti, pričakuje pa, da bo ogromna

Ob 1.49 je na naslovu Oševek 3a pri Kamniku voda zalila hišo, ob 5.28 je voda vdrla tudi v trgovinski center, Kamniška Bistrica pa ogroža naselji Nožice in Šmarca, namestitev protipoplavnih vreč in nasip.

Ob 6.34 je bila v občini Dravograd zaradi naraščanja reke Drave sprožena sirena za nevarnost. Drava na nekaterih mestih v Dravogradu že poplavlja.

Drava poplavlja

Težave so tudi na Koroškem, kjer je poplavilo cesto Prevalje–Leše. Že sinoči je pretok reke Drave v Dravogradu narasel na 1350 m3/s in še narašča. Drava je že prestopila zaščitni jez in poplavila cesto na Ribiški poti. Aktivirani so bili gasilci PGD Dravograd, Šentjanž in Črneče. Istočasno je narasla reka Meža poplavila gospodarski objekt v naselju Meža v Dravogradu. Vodo so gasilci PGD Črneče izčrpali, stroje pa iz objekta prestavili na varno. Gasilci PGD Šentjanž so pomagali pri polnjenju in razvozu protipoplavnih vreč. Ob 23.00 so v Livarski ulici na Muti gasilci PGD Muta gospodarski objekt, ki ga je ogrožala Drava, zavarovali s protipoplavnimi vrečami, izkopali odtočne jarke in prečrpali vodo. Objekt jim je uspelo pred poplavo zavarovati.


Izredno obvestilo Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje (7. 11. ob 2.00):
 
Po podatkih Oddelka za hidrološko napoved Agencije RS za okolje ima reka Drava na vtoku v Slovenijo pretok okoli 1600 m3/s.
 
Drava bo poplavljala na izpostavljenih mestih. Zajezuje odtok reke Meže, zato je ta v manjšem obsegu začela poplavljati ob strugi. Za petek je predviden povečan pretok Drave iz Avstrije med 1800 in 2000 m3/s. Drava lahko ob tem poplavi izpostavljena območja in posamezne objekte na območju med Mariborom in hrvaško mejo.
 
Opozorilni pretok so presegle Sava Bohinjka, Višnjica in Bistrica v Sodražici. Prav tako so opozorilni pretok presegle Vipava v spodnjem toku s pritoki, katere pretok se ustaljuje, in Ljubljanica v Ljubljani, katere pretok bo zaradi dotoka Iške in Gradaščice čez dan še nekoliko narasel.
 
Trenutno naraščajo pretoki rek v vsej zahodni in osrednji Sloveniji, ob nadaljnjem deževju (z možnimi močnejšimi lokalnimi nalivi) lahko še vedno hitro narastejo manjše reke in zaledne vode na območjih zahodne, osrednje in severne Slovenije, predvsem reke v predalpskem in alpskem svetu, ob dinarski pregradi ter na Notranjskem in Dolenjskem.
 
Visokovodne razmere po državi se bodo nadaljevale tudi v petek in soboto, ko bodo narasle tudi kraške reke.
 
Gladina morja bo ob večerni in jutranji plimi povišana. Ob tem lahko morje na mareografski postaji Koper preseže višino 300 cm in poplavi nižje dele obale.

V Krčevini pri Vurbergu narasla reka Drava ogroža nekaj objektov. Že sinoči so v Stojncih v občini Markovci gasilci PGD Stojnici s protipoplavnimi vrečami preventivno zaščitili stanovanjsko hišo in gospodarsko poslopje.

Nove težave na Gorenjskem

Na Gorenjskem so že sinoči gasilci GARS Jesenice na Hrušici v občini Jesenice z vrečami peska preusmerili hudournik, da ni več ogrožal stanovanjske hiše. Voda je spodkopala oporni zid v Tržiču, zalila pa je hlev in del stanovanjske hiše.

V Hujah v občini Kranj je osebno vozilo zdrsnilo s parkirišča po klancu navzdol. Gasilci JZ GRS Kranj so z avtodvigalom vozilo dvignili in ga postavili nazaj na parkirišče.

Ob 1.15 so posredovali gasilci PGD Stara Loka na Cesti talcev v Škofji Loki, kjer je meteorna voda zalila poslovne prostore. Gasilci so vodo izčrpali.

Ob 4.59 se je na cesti iz Podjelovega Brda proti Kladju (občina Gorenja Vas - Poljane) podrlo pet dreves, cesta pa je neprevozna. Posredujejo gasilci PGD Sovodenj.

Goriška pod vodo

Zadnja noč je bila na severnem Primorskem, predvsem na Goriškem, veliko pestrejša kot prejšnja. Največ težav so povzročali številni hudourniki, ki so zalivali ceste, stanovanjske in tudi industrijske objekte. Tako so gasilci imeli veliko dela s črpanjem vode, civilna zaščita pa z razdeljevanjem protipoplavnih vreč. Skupno so jih na širšem goriškem prostoru razdelili več kot 2000. Kar nekaj vozil je obtičalo v naraslih vodah na posameznih cestnih odsekih.

V občinah Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko, Šempeter - Vrtojba in Nova Gorica je bilo na terenu več kot 120 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite. Voda je med drugimi ogrožala in zalila naslednje objekte: Pokrajinski arhiv Nova Gorica, podjetje Ultrapac Volčja Draga, igralni salon Paquito v Volčji Dragi, stavbo Mestne občine Nova Gorica, gasilski dom v Novi Gorici, gostišče Pikol. Ob tem je bilo zalitih večje število kleti na celotnem območju, nekaj pa tudi stanovanjskih objektov na Ajševici, v Kromberku, v Biljah, Renčah ... Sprožil se je tudi manjši zemeljski plaz v Stari Gori. Sicer pa so vse službe za zaščito in reševanje še naprej v pripravljenosti. Pripadniki CZ bodo nadaljevali oglede stanja na terenu.

Še vedno je prekinjen železniški promet po Baški grapi zaradi poškodovanja temeljev mostu pri Grahovem. Med postajama Grahovo in Podbrdo je urejen nadomestni avtobusni promet. Za ves promet je zaprta cesta Grahovo–Bukovo. Drugih večjih težav pa na območju, ki ga je vodna ujma prizadela pred 14 dnevi, tokrat na srečo ni bilo. 

Ob 23.32 so gasilci PGD Kostanjevica (občina Miren - Kostanjevica) v Biljah črpali podtalno vodo, ki je zalila kletne prostore stanovanjske hiše.

V podhodu pod vodo

Ob 20.26 so gasilci PGD Šempeter posredovali v Šempetru na naslovu Kempršče, kjer so meteorne vode ogrožale pritlične prostore, trikrat so nudili pomoč vozilom, ki so obtičala v vodi, in sicer dvakrat na Bazari v Šempetru in enkrat v podvozu pri ABK centru v Šempetru. Odstranili so drevo, ki se je podrlo na lokalni cesti na Mark v Šempetru in posredovali v Vrtojbi, kjer je meteorna voda zalivala kletne prostore stanovanjske hiše. Aktiviran je bil tudi občinski štab CZ.


Poplave ovirajo tudi promet po Sloveniji – preverite, kje so zapore (vir: promet.si)

– na dolenjski avtocesti je zaradi poplavljenega cestišča zaprt izvoz Škofljica (Šmarje - Sap) proti Ljubljani

Poplavljena cestišča, zemeljski plazovi (popolne zapore):
– Petrovo Brdo–Podrošt, zaradi zemeljskega plazu;
– Bloška Polica–Nova vas, med Bloško Polico in Glino;
– regionalna cesta Lož–Stari trg pri Ložu;
– regionalna cesta Bloška Polica–Pudob, pri Pudobu;
– Rašica–Videm, med Rašico in Ponikvami;
– regionalna cesta Spuhlja–Zavrč: obvoz za osebna vozila je preko Muretincev, za tovorna vozila in avtobuse pa preko Središča ob Dravi;
– Ig–Škofljica, med Igom in Kremenico;
– LC v Brestu, občina Ig;
– LC Tomišelj–Strahomer, na dveh odsekih;
– LC Jevnica–Senožeti, na mostu čez Savo;
– LC Dolsko–Laze pri Dolskem, na mostu čez Savo;
– LC Markovec–Iga vas, pri Markovcu;
– LC Sava–Mošenik–Šentlambert (občina Zagorje ob Savi);
– LC Rožna Dolina–Stara Gora;
– LC Velike Bloke–Nova vas;
– LC Begunje pri Cerknici–Brezje;
– LC Črni Vrh–Polhov Gradec zaradi zemeljskega plazu;
– Na regionalni cesti Višnja Gora–Ivančna Gorica je pri Podsmreki promet urejen izmenično enosmerno;
– Sovodenj–Cerkno, pri Podlanišču, polovična zapora.

Zaradi plime

Na Obali je že sinoči nekaj po deveti v Piranu poplavilo morje zaradi visokega plimovanja. Pod vodo so najnižji deli obale na Punti in pred Hotelom Piran ter turistični pomol. Nekaj po 23. uri je na Kampolinu (občina Piran) meteorna voda ogrožala hišo. Gasilci GB Koper in PGD Piran so skopali 10 metrov jarka in postavili 10 protipoplavnih vreč, da so zavarovali hišo.

Kako pa je pri vas? Javite nam in pošljite fotografije, ki jih bomo objavili.

Deli s prijatelji