IZREDNE RAZMERE

V Velenju grozi plaz, v Pomurju pa polagajo vreče za ojačanje nasipov

Ponoči so se padavine umirjale, mnogi še vedno v začasnih nastanitvah.
Fotografija: Tako je bilo danes v Črni na Koroškem. FOTO: Tina Božiček
Odpri galerijo
Tako je bilo danes v Črni na Koroškem. FOTO: Tina Božiček

Po silovitih poplavah, ki so prizadele državo, se bodo hidrološke razmere umirjale, so pa zato vse bolj vidne obsežne posledice ujme, grozijo tudi zemeljski plazovi.

image_alt
Ob Muri pri Dolnji Bistrici popustil vodni nasip, prišlo je do evakuacije

image_alt
Slovenija zaradi poplav pristala na naslovnicah tujih medijev

image_alt
Poljansko dolino tako strašne poplave prizadele že pred 100 leti

image_alt
Meteorolog Brane Gregorčič sporočil slabe novice, vreme se bo umirilo šele v ponedeljek

Zaradi razmočenega terena se pojavljajo zemeljski plazovi. V Koroški Beli so tako v soboto zvečer zaradi grozečega plazu izpeljali evakuacijo stanovalcev. Plazovi ogrožajo prebivalce tudi danes.

Plazovi med drugim grozijo na območju Slovenj Gradca, Velenja in na Škofjeloškem. Ekipe se bodo skušale prebiti do še vedno nedostopnih krajev in zaselkov, nadaljevala se bodo prizadevanja za vzpostavitev cestnih povezav in druge infrastrukture. V soboto se je s pomočjo Slovenske vojske reševalnim ekipam uspelo prebiti do Črne na Koroškem, kamor so s helikopterji dostavili hrano in najnujnejše potrebščine. Danes je pristojnim službam uspelo vzpostaviti tudi zasilno makadamsko pot.

Izredne vremenske razmere spremljamo v živo

22.04 Cesto Celje-Zidani Most so popoldne znova odprli za promet. Občina Laško ob tem na spletni strani sporoča, da so strokovnjaki upravljavca mostov preverili varnost mostov po poplavah in ugotovili, da so vsi mostovi v občini varni za uporabo.

21.48 Potem ko so danes v Pomurju tudi ob pomoči hrvaškega helikopterja sanirali vodni nasip na območju Dolnje Bistrice, so se razmere ob reki umirile. Občina Črenšovci je preklicala evakuacijo nekaj sto vaščanov, vseeno pa pripadniki civilne zaščite ponekod preventivno črpajo vodo ter polagajo vreče za ojačanje nasipov.

Hidrolog Janez Polajnar je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal, da so danes na Muri pri Gornji Radgoni zabeležili rekordno velik pretok, in sicer 1450 kubičnih metrov na sekundo. Do popoldneva se je pretok tam postopno zmanjšal na 1419 kubičnih metrov na sekundo, v spodnjem toku pa ima ustaljen pretok in se do jutra ne bo zmanjševal.

21.27 Na območju pod planino Osredek je skrb povzročal plaz. »S strani krajank in krajanov območja pod planino Osredek (Bistričice, Zakala in drugih zaselkov pod Kamniškim vrhom) smo bili obveščeni o morebitni nevarnosti plazenja že aktivnega zemeljskega plazu, zato sta si to področje s pomočjo helikopterja policije ogledala geomehanik in geolog. Podano je bilo mnenje, da ni dodatne nevarnosti za prebivalce nižje ležečih vasi in zaselkov,« sporočajo iz občine Kamnik.

20.10 V občini Velenje se je ponoči in tekom dneva sprožilo nekaj novih zemeljskih plazov. Najhujši, ki ogroža dva stanovanjska objekta, je pod Velenjskim gradom. Dokler ne pridobijo mnenja geologa, so objekta izpraznili, so sporočili iz Mestne občine Velenje.

19.28 Zaradi posledic ujme, ki je Slovenijo prizadela v petek in soboto, brez elektrike ostaja 2899 uporabnikov. Največ jih je na območju Elektra Celje, kjer je brez elektrike 2221 uporabnikov. Na območju Elektra Ljubljana je brez elektrike 540 uporabnikov, na območju Elektra Gorenjska pa 138 uporabnikov.

19.21 Pomembno vlogo pri zagotavljanju pomoči prebivalcem in sanaciji razmer na poplavljenih območjih ima Slovenska vojska (SV). Danes je na številnih lokacijah po Sloveniji na terenu več sto pripadnikov Slovenske vojske, 500 pa jih je v pripravljenosti za dodatno aktivacijo, so sporočili z ministrstva za obrambo in generalštaba SV.

18.39 Vodostaji rek po Sloveniji počasi upadajo, nekatere pa še poplavljajo. Sava poplavlja v srednjem in spodnjem toku, poplavlja tudi Krka in Ljubljanica. Na običajnih mestih se razlivajo Ledava v spodnjem toku in Dravinja, poroča ARSO in napoveduje, da se bodo v ponedeljek pretoki rek zmanjševali.

18.05 Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob obisku Kamnika zagotovila, da za odpravo katastrofalnih posledic ujme država daje na voljo vse resurse. Sama dobiva veliko klicev predsednikov drugih, ne le sosednjih držav, vse so pripravljene pomagati. Slovenija pričakuje tudi pomoč EU. Kot je dodala, prva pomoč v Slovenijo že prihaja.

17.26 Slovenska policija poroča o zanimivi zgodbi s terena. Kot so zapisali, je belgijska družina ostala ujeta v vasi Podvolovje, kjer ni mobilnega signala. Člani družine so bili zaskrbljeni, saj niso mogli kontaktirati svojcev. »Pomagal jim je naš policist iz Gorske policijske enote, in sicer tako, da je po opravljeni intervenciji, ko je prišel ponovno na območje z mobilnim signalom poklical svojce v Belgijo in jim posredoval informacijo, napisano na listek o njihovih družinskih članih, da so živi in zdravi,« so dejali iz slovenske policije.

17.20 Reševalna pomoč na večini območij, ki so jih prizadele poplave, prehaja v fazo zagotavljanja osnovnih pogojev za življenje in zagotavljanje komunikacij. Zaradi obsežnosti škode na prizadetih območjih se je Slovenija odločila, da prek dveh mehanizmov med drugim zaprosi za 40 strojev z ekipami, 40 montažnih mostov, pet helikopterjev in 200 vojakov.

Črna na Koroškem FOTO: Voranc Vogel
Črna na Koroškem FOTO: Voranc Vogel

17.00 Črna na Koroškem ni več odrezana od sveta. Pristojnim službam je uspelo vzpostaviti zasilno makadamsko pot, po kateri lahko do kraja dostopajo terenska in intervencijska vozila. Po tej poti bodo potekale evakuacije in nujno potrebna oskrba, so za STA sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

image_alt
S Koroške se je po več dneh oglasila pretresena sodelavka: Trenutno se ne vračajte v Črno, ker to ni možno! (FOTO)

Črna na Koroškem FOTO: Voranc Vogel
Črna na Koroškem FOTO: Voranc Vogel

16.32 Veliko razdejanje je v noči na petek povzročil tudi narasel potok Završnica. Začasno je bilo evakuiranih 18 prebivalcev. Večina se je lahko vrnila na svoje domove, pod pogojem, da bodo ob morebitnem naraščanju vode znova odšli, dve družini pa sta se morali trajno izseliti. Voda je uničila cesto in vodovod, škoda pa presega tri milijone evrov.

16.17 Iz muzejev in galerij danes do 12. ure niso poročali o večji škodi zaradi poplav. V Mariboru je nekoliko zamakala streha operne hiše, manjše zamakanje so imeli tudi v pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož. V ljubljanskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje so preventivno prestavili muzejsko gradivo v višje lege, sporočajo z ministrstva za kulturo.

15.35 Pri sanaciji vodnega nasipa na območju Dolnje Bistrice, ki ga je v soboto popoldne prebila reka Mura in so morali evakuirati nekaj sto ljudi, je pomagal tudi helikopter Slovenske vojske, še eden je prispel na pomoč s Hrvaške. Poplavljena območja si je ogledal tudi obrambni minister Marjan Šarec.

14.12 Obilne padavine ter narasli Mura in Ščavnica povzročajo številne nevšečnosti tudi v ljutomerski in lendavski občini. Županja Olga Karba je pred kakšno uro krajane Spodnjega in Zgornjega Krapja, Mote in Pristave iz previdnosti pozvala, da pripravijo nujne osebne potrebščine za primer evakuacije. V Lendavi je bila odrejena še evakuacija vasi Kot.

12.55  Trenutne razmere v slovenskih bolnišnicah so kljub veliki vremenski ujmi, ki je zajela državo, stabilne, večjih težav ni in večina dejavnosti se odvija nemoteno, so sporočili iz ministrstva za zdravje, kjer skrbno spremljajo razmere na terenu. V Psihiatrični bolnišnici Begunje, ki je bila poplavljena, medtem poteka čiščenje in sanacija.

12.13 Petkova ujma je na območju Škofje Loke prizadela več kot polovico ozemlja občine, od sveta ostajajo odrezane dolina Hrastnice, Bodovska dolina in Sopotnica. Zaradi različnih razlogov, med drugim zaradi nevarnosti plazov in nedostopnosti, je veliko prebivalcev še vedno evakuiranih, je za STA povedal župan Občine Škofja Loka Tine Radinja.

12.05 Iz Poljske so davi odpotovali prvi tovornjaki s humanitarno pomočjo za Slovenijo, je danes sporočilo poljsko veleposlaništvo v Sloveniji. Na Slovensko karitas se je medtem že obrnila Caritas Avstrija, ki je ponudila finančno pomoč ob poplavah. Pomagali pa so tudi številni Slovenci, ki živijo v tujini, so za STA še pojasnili pri Slovenski karitas »Prostovoljci iz Poljske že pomagajo na terenu,« je na omrežju X, nekdanjem Twitterju, še zapisalo poljsko veleposlaništvo v Sloveniji.

Slovenska karitas poleg pomoči Caritas Avstrije v prihodnjem tednu pričakuje tudi pomoč drugih članic mreže Caritas Evropa. Finančno pomoč so doslej prispevali nekateri Slovenci, ki živijo v tujini. Slovenske skupnosti v tujini, med drugim tudi v Kanadi in na Finskem, pa so že začele z zbiranjem materialnih sredstev.

V odzivu na katastrofalne poplave, ki so prizadele večji del države, so pomoč doslej ponudile tudi Hrvaška, Madžarska in Črna gora. Predsednik vlade Robert Golob je sicer v petek sporočil, da se Slovenija sooča z najhujšo naravno ujmo v zgodovini države, škoda pa bo verjetno presegla 500 milijonov evrov.

10.25 Na območju občin Žiri in Gorenja vas-Poljane po petkovih poplavah številne hiše še vedno ogrožajo plazovi. V Gorenji vasi zato nekateri prebivalci ostajajo evakuirani, številni kraji so na tistem območju odrezani od sveta. Medtem so s polovičnimi zaporami znova uspeli vzpostaviti cestno povezavo od Žirov do Škofje Loke.

10.00 Razmere v Zgornji Savinjski dolini ostajajo kritične. V občini Ljubno danes voda odteka, za seboj pa pušča opustošenje. Več kot 100 ljudi noči ni preživelo doma, plaz, ki je že v soboto odnesel več hiš, pa se je dodatno utrgal v zgornjem toku in ogroža, da bo odnesel še dve hiši, pravi župan Franjo Naraločnik, ki prosi za izdatnejšo pomoč vojske.

9.44 Razmere v Celju so se po katastrofalnih poplavah povsem umirile, zaprtih ostaja nekaj mostov in cest. Občani po umiku vode začenjajo s čiščenjem posledic poplav, od danes je odprt zbirni center za odpadke Bukovžlak, pa tudi ostali zbirni centri, ki so v upravljanju Simbia. Celje je v soboto zvečer obiskal minister za okolje Bojan Kumer.

9.24 Zaradi poškodb na omrežju, ki so jih povzročile poplave, je danes v Zgornji Savinjski dolini brez elektrike nekaj več kot 2300 odjemalcev, na Koroškem pa nekaj manj kot 1700 odjemalcev, kažejo podatki Elektra Celje. V soboto je bila oskrba z elektriko prekinjena tudi še v vaseh v Poljanski dolini in ponekod na območju Kamnika.

8.00  Prizadetim v neurjih so po državi priskočili na pomoč tudi člani in prostovoljci Rdečega križa Slovenije (RKS). Med drugim so pomagali pri namestitvi več kot 1400 evakuiranih, delili hrano in vodo ter nudili psihosocialno pomoč, so v soboto zvečer sporočili z RKS. Zbirajo tudi denarna sredstva za poplavljence, materialne pomoči pa trenutno ne.

7.45 Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje (Arso), Mura v Gornji Radgoni v jutranjih urah nekoliko narašča. Njen pretok se bo v prihodnjih urah predvidoma ustalil, vendar še ne bo začel upadati. Upada pa Sava v spodnjem toku. Pretok Mure se je s 1350 povečal na okoli 1420 kubičnih metrov na sekundo. Visokovodne razmere se bodo še nadaljevale.

Poplavlja tudi Sava v spodnjem toku, predvsem ob sotočju s Krko. Pretok Krke se bo v naslednjih urah ustalil tudi v spodnjem toku, Sava pa na tem odseku že upada. Pretok Drave v spodnjem toku se še nekoliko povečuje, poplavljene površine se bodo danes še ohranjale. Poplavljajo še Dravinja, Pesnica, Savinja in pritoki Krke in kraške Ljubljanice ter reke na Koroškem.

7.01 Zaradi poplav in plazov so še vedno zaprte številne ceste na severno Primorskem, Koroškem, Štajerskem, v Zasavju in v Osrednji Sloveniji. Med drugim so popolnoma zaprte ceste med Celjem, Laškim in Radečami, pa tudi relacije Ljubljana-Litija-Zagorje-Hrastnik-Zidani Most, Hrastnik-Marno-Rimske Toplice in Trebija-Žiri-Rovte. Prav tako so zaprte ceste od Mežice in od Šoštanja proti Črni na Koroškem, Dobrova-Polhov Gradec-Ljubljanica, Preddvor-Jezerski vrh, Begunje-Tržič, Ljubno-Solčava ter od Kamnika proti Kamniški Bistrici in proti Gornjem Gradu. Je pa ponovno odprta štajerska avtocesta med Ljubljano in Mariborom.

Razmere se sicer ves čas spreminjajo, zato prometnoinformacijski center za državne ceste svetuje voznikom, naj upoštevajo navodila dežurnih služb in jih poziva, naj ne vozijo na poplavljena območja.

6.55 Poplave in plazovi še vedno povzročajo opustošenje po državi. Zaradi grozečih plazov veliko ljudi noči ni moglo preživeti na svojih domovih. So se pa ponoči padavine umirjale.

V preteklih 12 urah je uprava za zaščito in reševanje zabeležili skupno 230 izrednih dogodkov na 186 lokacijah, od tega največ na območjih regijskih centrov za obveščanje Murska Sobota (36), Maribor (32), Slovenj Gradec (31), Celje (26)in Ljubljana (21). Na terenu je bilo aktivnih 137 gasilskih enot, od tega šest poklicnih. Gasilci so izvajali zaščitne ukrepe ob zemeljskih plazovih in poplavah, črpali vodo iz poplavljenih objektov, odstranjevali podrto drevje in reševali ljudi iz ogroženih objektov, dostavljali nujno potrebna sredstva (hrano, zdravila, itd.), sporočajo iz uprave.

Krka in Sava v spodnjem toku še vedno poplavljata, a noč ni prinesla poslabšanja. Še vedno je najhuje v Krški vasi in Ločah, tudi to noč je nekaj gostov kampa Term Čatež zaradi narasle podtalnice noč preživelo v brežiški telovadnici.

6.50 Geološki zavod Slovenije zaradi velike namočenosti tal opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni državi. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih, še posebej pa na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode, so sporočili.

Posebej naj bodo pozorni tudi na vlažne madeže, prepustnost cevi in stranišč v hiši ter na območja povečane vlažnosti in zastajanja vode na zemljišču. V primeru pojava razpok, posedanja ali zdrsov zemljine naj se posvetujejo s strokovnjakom in obvestijo občino.

Redno pa naj lastniki pregledujejo tudi strma pobočja in naj bodo pozorni na pojave odlomov kamninskih blokov. Skrbno naj pregledajo tudi bazene in ribnike, ter jih popravijo, če puščajo, so še navedli na geološkem zavodu.

Na geološkem zavodu lastnikom objektov na nestabilnih tleh odsvetujejo zasuvanje ali spreminjanje poti jarkov in odtočnih poti. Lastniki naj preprečijo zbiranje in zastajanje večjih količin vode na enem mestu in ne dovolijo, da bi njihove težave z vodo ali tlemi moral reševati sosed, so navedli.

V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu naj lastniki pokličejo na številko 112.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije