KATASTROFALNE RAZMERE

S Koroške se je po več dneh oglasila pretresena sodelavka: Trenutno se ne vračajte v Črno, ker to ni možno! (FOTO)

Brez elektrike, signala, poti so neprevozne in neprehodne ...
Fotografija: Izredna situacija v Črni. FOTO: T. B.
Odpri galerijo
Izredna situacija v Črni. FOTO: T. B.

Razmere na Koroškem po katastrofalnih padavinah se še ne umirjajo. Še vedno občasno dežuje, v noči na nedeljo so evakuirali več družin, katerih domove je ogrožal plaz. Zaradi poškodb na omrežju, ki so jih povzročile poplave, je danes na Koroškem nekaj manj kot 1700 odjemalcev, kažejo podatki Elektra Celje.

image_alt
Koroška odrezana od sveta, župan Dravograda pisal Golobu in Musarjevi

FOTO: T. B.
FOTO: T. B.
FOTO: T. B.
FOTO: T. B.

Morebitno razlitje Meže trenutno največja nevarnost

Se nam je pa iz Črne na Koroškem javila sodelavka Tina Božiček, potem ko je bila več dni brez signala. "Črna je odrezana, njeno središče je bilo do danes popoldne zalito z vodo. Javorski potok še vedno poplavlja drugi del naselja Center in spodnje Javorje. Trenutno slovenska vojska in policijski helikopter evakuirata ljudi. Naselje Spodnje Javorje je že evakuirano. Strugi rek Javorski potok in Meža sta zasuti z materialom. Meža se je razlila po cesti do zaselka Rudarjevo. Te poti so neprevozne in neprehodne. Brez elektrike smo bili od petka do včeraj popoldan, ko je bila na voljo dobre štiri ure. Signal je malo boljši, sicer pride za par minut in poneha", nam je zaupala ter dodala, da, kot vedo, o žrtvah ne poročajo, ljudje naj bi bili na varnem.

FOTO: T. B.
FOTO: T. B.
FOTO: T. B.
FOTO: T. B.

"Trenutno poskušajo potegniti avte izpod mostu pri križišču v Črni, kamor so se zagozdili. V Spodnjem Javorju grozi plaz s pobočja Matvoz. Ta bi povzročil ponovno razlitje Meže, česar se vsi bojijo. To je trenutno največja nevarnost. Ostalo je pod kontrolo."

FOTO: T. B.
FOTO: T. B.

FOTO: T. B.
FOTO: T. B.

Poziv vsem sokrajanom

Posamezni zaselki ne komunicirajo med sabo, ker ni signala. Gasilci se ne morejo prebiti do ljudi. Včeraj je na primer helikopter peljal človeka na dializo, tako da je za nujne primere poskrbljeno.«

FOTO: T. B.
FOTO: T. B.

FOTO: T. B.
FOTO: T. B.

Ob tem dodaja, da pozivajo vse Črnjane: »Trenutno se ne vračajte v Črno, ker to ni možno. Ostanite na dopustu ali pa si uredite bivališče.«

image_alt
V Velenju grozi plaz, v Pomurju pa polagajo vreče za ojačanje nasipov

Črna končno prehodna

Črna na Koroškem je končno tudi prehodna, ne pa tudi prevozna. Pristojnim službam je uspelo vzpostaviti zasilno makadamsko pot, po kateri lahko do kraja dostopajo terenska in intervencijska vozila. Po tej poti bodo potekale evakuacije in nujno potrebna oskrba.

Kakšne so razmere pri vas? Kontaktirajte nas.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije