NAMIZNI TENIS

Pingpong spet pri začetnem udarcu

Namiznoteniška zveza Slovenije je ostala brez predsednika. Blaž Brodnjak je po vsega mesecu dni odstopil po sporu s klubi.
Fotografija: Blaž Brodnjak je namiznoteniško puško hitro vrgel v koruzo. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Blaž Brodnjak je namiznoteniško puško hitro vrgel v koruzo. FOTO: Blaž Samec

LJUBLJANA – Slovenski namizni tenis je zašel v veliko krizo. Ne v rezultatskem pogledu, v katerem Slovenija vsaj pri moških še nikoli ni bila tako visoko, temveč v vodstvenem pogledu, trenutno je namreč Namiznoteniška zveza (NTZS) brez predsednika, potem ko je po vsega mesecu dni s položaja odstopil Blaž Brodnjak, razlogov za odstop pa ni javno razložil. Kot pravijo na NTZS, predsednik uprave NLB svoje odločitve ni pojasnil niti zaposlenim, zato odstopa ne kanijo komentirati.

»Nisem pristojen za kakršen koli komentar na to temo. Lahko rečem, da mi je neznansko žal, da se je to zgodilo. Menim, da smo zamudili enkratno priložnost, da z upravnim odborom, ki ga nima skoraj nobena druga zveza, rešimo naš namizni tenis,« je dejal generalni sekretar NTZS Danijel Šarlah. Poudaril je, da so bili v odboru – ta je odstopil skupaj s predsednikom – še nekateri znani gospodarstveniki s Tiborjem Šimonko in Jožetom Mermalom na čelu. Govoric, zakaj se je Brodnjak odločil za odstop, je veliko, bržkone so glavni razlog klubi, ki niso sprejeli odločitve izvršnega odbora, da v prvi ligi namesto desetih nastopa enajst klubov.

Zaplet je nastal, ker Kajuh Slovan, kjer je član tudi Brodnjakov sin, v dodatnih kvalifikacijah zaradi medsebojnega spora oziroma nestrinjanja z novomeškim klubom ŠD SU ni odigral povratne tekme. V glasovanju za povečanje števila klubov Brodnjak – odločitev so sprejeli soglasno – ni sodeloval, najbrž pa mu ni bila všeč odločitev klubov, da sklepa ne upoštevajo in da se liga še vedno ne igra. Vprašal se je, zakaj je potreben predsednik, če so klubi pri odločitvah nad njim, kot dodaten razlog za odstop pa je navedel pomanjkanje časa zaradi službenih obveznosti.
 

Igralci zalagali denar


O slabem finančnem stanju – zveza ima 90.000 evrov negativnega društvenega sklada – je bil Brodnjak, ki je na predsedniškem položaju zamenjal Marjana Hribarja, obveščen in pri sanaciji ni videl večjega problema. V dveh, treh letih bi se položaj lahko rešil, vsaj takšne so bile ocene izvršnega odbora, zato finančno stanje najbrž ne more biti glavni razlog njegovega odstopa. Se je pa zagotovo zavedal, da se bo moral za reševanje težav angažirati bolj, kot je sprva mislil.

Brodnjakov naslednik naj bi bil znan v ponedeljek, ko bo v Ljubljani na sporedu izredna skupščina NTZS, na kateri bodo najprej glasovali o spremembi statuta, spremenili naj bi število članov izvršnega odbora, s 14 na sedem. Če bodo spremembo sprejeli, bodo člani skupščine volili novega predsednika in člane odbora. A težava je, ker kandidatov ni. Rok za predloge se je iztekel v ponedeljek, v predvidenem času pa je na NTZS prišla le ena kandidatura, a ne za predsednika, ampak za člana nadzornega odbora.

»Predsednika moramo dobiti, očitno bodo predlogi prišli šele na skupščini, kar se ne bi zgodilo prvič,« meni Šarlah. Krize na NTZS na srečo še ne občutijo slovenski reprezentanti. Zaradi finančnega primanjkljaja program reprezentančnega dela še ni ogrožen, čeprav se je že zgodilo, da so igralci morali denar zalagati. A za zdaj so ga še vedno dobili povrnjenega. Lahko pa stanje negativno vpliva na prihodnost tega športa pri nas. Center na Otočcu, kjer so vadili obetavni igralci, je zaradi pomanjkanja denarja lani zaprl vrata, brez njega pa se bodo težko razvijali novi igralci, kot so Bojan Tokić, Darko Jorgić in Deni Kožul

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije