NOGOMET

Olimpija žrtev novih trenerskih zablod

Slovenski nogometni prvak ne najde poti iz krize kljub menjavi trenerja. Maribor zlahka prek Aluminija, poletna Mura navdušila proti Domžalam.
Fotografija: Napadalec Olimpije Kingsley Boateng je le eden od zgrešenih nakupov Olimpije v zadnjih sezonah. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Napadalec Olimpije Kingsley Boateng je le eden od zgrešenih nakupov Olimpije v zadnjih sezonah. FOTO: Mavric Pivk

LJUBLJANA – V zmajevem gnezdu je spet nemir. Nič novega, bi s sarkazmom dodali redni spremljevalci dogajanja v taboru nogometašev ljubljanske Olimpije, ki so po treh krogih državnega prvenstva pri pičlih dveh točkah. Nazadnje so si na domačem stadionu privoščili nov spodrsljaj proti Celju, pa čeprav so po 14 minutah igre vodili že z 2:0. Začasni glavni trener Aleksandar Linta, ki v teh dneh zapolnjuje vrzel po prekinitvi sodelovanja z Ilijo Stolico, je prispeval svoj delež k negotovosti igre zeleno-belih, saj je na igrišče poslal udarno postavo, ki je sprožila množično dviganje obrvi med gledalci na tribunah.

Linta je že prejšnji teden potrdil, da goji identično nogometno filozofijo kot njegov šef Stolica, s katerim sodeluje že kar precej let. Tokrat je šel v eksperimentiranju še korak dlje, saj je hotel biti všečen z izrazito napadalno postavitvijo, dosegel pa je, da so se zmaji zaradi zelo razpoloženega vratarja Aljaža Ivačiča izognili hudemu porazu. Olimpijin vratar je v drugem polčasu, ko so se Celjani povsem vrnili v igro, namreč dobil kar štiri dvoboje iz oči v oči s celjskimi igralci (dvakrat Rudi Požeg Vancaš, Jucie Lupeta in Elvedin Džinić). Že res, da je Olimpijin as Nik Kapun pri izidu 2:2 v 61. minuti stresel vratnico in da je hotel s soigralci na vse pretege doseči tretji zadetek, toda Celjani so bili nevarnejših proti luknjičasti obrambi gostiteljev.

»Tekmo smo zelo slabo odprli. Igralci so bili preveč pod vtisom ugleda tekmeca, čvrsti nasprotnik nas je po bočnih položajih uspešno prebijal in dvakrat tudi kaznoval. Pozneje smo se vrnili v igro, v drugem polčasu izenačili, tekma je bila odprta do zadnjih trenutkov. Glede na naše priložnosti bi morali bolje odigrati, a vseeno moramo biti zadovoljni s točko,« je trener Celja Dušan Kosić najprej skromno potegnil črto pod predstavo svojih fantov. »Ne bi rekel, da smo mi tisti, ki smo izgubili dve točki. Tudi Nik je imel izjemno priložnost, ker je pač naša obramba zaspala, tako kot v še nekaterih drugih primerih. Vedeli smo, da lahko z dvema, tremi natančnimi podajami po odvzeti žogi pridemo do priložnosti za zadetek. To nam je uspevalo, toda zaključni udarci niso bili dovolj dobri,« je še pojasnil Kosič.

Vršilec dolžnosti trenerja Olimpije Linta je ocenil: »V prvem polčasu smo igrali zelo dobro. Takšen nogomet mora igrati Olimpija. Po vodstvu z 2:0 kot da so igralci začeli pogledovati proti semaforju ter čakali na konec prvega polčasa in tekme. Vseeno jim ne morem ničesar zameriti, saj so do zadnjih sekund poskušali priti do zmage, občasno sicer tudi na silo.« Potem se je zatekel k iskanju alibija. »Igralci pa so tudi v nekakšnem krču, saj so pod pritiskom medijev in navijačev. Toda smo v procesu, ko potrebujemo nekaj časa, da se ekipa uigra. Mislim, da si igralci ne zaslužijo tako ostrih kritik,« je potarnal Linta, ki v lojalnosti do (bivšega) šefa Stolice v konici napada prav tako ne vidi Andresa Vombergarja, temveč je poskušal z Rokom Kronavetrom in preverjeno nezadostno usposobljenim Kingsleyjem Boatengom, ki spada na seznam za odpis. Rezime je, da je Olimpijina igra brez repa in glave, samozavest ekipe je pošteno načeta, zato je tudi zelo nehvaležno napovedovati razplet četrtkove prve tekme 3. kroga kvalifikacij za evropsko ligo, ko se bodo Ljubljančani v Stožicah pomerili s Helsinki.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije