VOJNA

Zaradi srditih spopadov število žrtev narašča, Hamas trdi: »Smo na pragu velike zmage« (FOTO in VIDEO)

Po zadnjih podatkih palestinskih zdravstvenih oblasti se število smrtnih žrtev v Gazi približuje 200. Stanje se zaostruje tudi na zasedenem Zahodnem bregu, od koder tudi prihajajo poročila o prvih žrtvah.
Fotografija: FOTO: Ahmed Zakot Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Ahmed Zakot Reuters

Po današnji nepričakovani obsežni operaciji palestinske oborožene skupine Hamas v Izraelu je sledil pričakovan in silovit odgovor. Izraelska vojska tako že ves dan izvaja napade na enklavo Gaza, hkrati pa se spopada s palestinskimi borci na številnih lokacijah, kjer so ti vdrli na izraelsko ozemlje in ugrabili več vojakov in civilistov.

Vojaška operacija, ki jo je zjutraj sprožil Hamas, je po različnih virih kriva za smrt najmanj 100 prebivalcev Izraela. Poleg niza raketnih napadov iz Gaze je zaenkrat neznano število pripadnikov Hamasa in še enega oboroženega gibanja v Gazi, Islamskega džihada, po kopnem, morju in iz zraka vdrlo na ozemlje Izraela ter se tam spopadlo z vojsko.

Po navedbah izraelskih sil IDF boji še vedno potekajo na 22 lokacijah na jugu države.

image_alt
Deset Slovencev na vojnem območju, MZZ odsvetuje vsa nenujna potovanja v Izrael

Med vdorom v več krajev v bližini Gaze so palestinski napadalci po navedbah izraelskih virov vzeli za talce več vojakov in civilistov ter jih transportirali v Gazo, poroča katarska televizijska hiša Al Jazeera.

Izraelsko vojaško letalstvo krepi napade na Gazo

Tam po lastnih navedbah ciljajo vojaške tarče, četudi znotraj civilnih poslopij. V zadnjih nekaj urah je tako IDF zrušil tri večnadstropne stavbe znotraj gosto poseljene enklave.

V skladu z uveljavljeno prakso so izraelska letala nekaj minut pred uničujočim napadom prebivalce teh objektov opozorila z manjšim eksplozivom in jih tako pozvala k evakuaciji.

FOTO: Amir Cohen Reuters
FOTO: Amir Cohen Reuters

Enega od teh napadov je bilo mogoče videti v prenosu Al Jazeere. Novinarka, ki se je javljala iz Gaze, je ob tem potrdila, da so se občasni raketni napadi iz enklave proti Izraelu prenehali dve uri pred sončnim zahodom.

Po zadnjih podatkih palestinskih zdravstvenih oblasti se število smrtnih žrtev v Gazi približuje 200. Stanje se zaostruje tudi na zasedenem Zahodnem bregu, od koder tudi prihajajo poročila o prvih žrtvah.

Zaradi spopadov v Izraelu v nedeljo izredno zasedanje ZN

Zaradi novega novega vala nasilja na Bližnjem vzhodu se bo v nedeljo sestal Varnostni svet Združenih narodov. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je obsodil današnji Hamasov napad na Izrael in pozval k diplomatskim prizadevanjem, da preprečijo širjenje konflikta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije