KITAJSKA

Zaradi covida jim preti lakota: v takšnih razmerah živijo v času ustavitve javnega življenja

V Šanghaju so ljudje že tedne zaprti v svojih domovih.
Fotografija: Dostava hrane na ulicah Šanghaja. FOTO: Aly Song, Reuters
Odpri galerijo
Dostava hrane na ulicah Šanghaja. FOTO: Aly Song, Reuters

Kitajska se zadnje tedne sooča z najhujšim izbruhom okužb s koronavirusom, različica omikron je ohromila življenje v mestu Šanghaj, kjer že več tednov velja strogo zaprtje države. Razmere za življenje so postale nevzdržne, opozarjajo prebivalci. Mnogi namreč nimajo niti dostopa do hrane.

Na udaru so zlasti starejši prebivalci, ki niso vešči spletnega nakupovanja. To pa je v Šanghaju te dni praktično skoraj edina možnost, kako si zagotoviti osnovne potrebščine za življenje. Oblasti sicer organizirajo dostavo in razdeljevanje hrane, toda kot je v zgodbi 73-letnika poročal CNN, je ta zelo nezanesljiva. »Vse, kar imam, je nekaj krekerjev, malo riža in kavo,« je dejal. »Če se vlada ne bo kmalu organizirala, bomo lačni.«

Kot v času velike lakote

Pri tem kajpak ni mogel verjeti, da ljudje v letu 2022 v mesto kot je Šanghaj ostajajo brez hrane. Ob tem se je spomnil časov Mao Cetunga, ko je v državi vladala velika lakota.

Tudi spletno nakupovanje je v tem času postalo velika loterija: zaradi preobremenjenosti se aplikacije trgovin sesuvajo, zaloge so močno omejene, dobiti termin za dostavo pa skoraj misija nemogoče. Temu primerno so trgovci navili tudi cene.

V Šanhghaju si 25 milijonov ljudi do aprila letos ni predstavljalo, da jih lahko doleti kaj takega. Eno najpomembnejših kitajskih mest je bilo tudi zaradi vzdrževanja manj strogih pravil karanten, zato pa se posluževali bolj množičnega testiranja, nekaj časa velik vzor ostalim. Toda nato je udaril omikron. Z najbolj nalezljivo različica koronavirusa se je od marca okužilo več kot 390.000 ljudi. Čeprav so mestne oblasti dolgo trdile, da ustavitve javnega življenja ne bo, se je čez noč zgodba obrnila, konec marca pa je bilo javno življenje zapečateno. Sprva so govorili o štiridnevni začasni ustavitvi, v tem času pa naj bi poskušali testirati in izolirati okužene. Prebivalci se zato niso pripravili za daljše zaprtje. Zdaj med njimi naraščata jeza in nezadovoljstvo, od mestnih oblasti zahtevajo normalno življenje nazaj, da bodo lahko preživeli.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije