NOVO OBGLAVLJENJE

VIDEO: Islamski borci spet udarili: obglavili britanskega humanitarca

Objavljeno 04. oktober 2014 10.28 | Posodobljeno 04. oktober 2014 10.30 | Piše: K. K.

Pripadniki Islamske države grozijo, da bo naslednja žrtev ameriški humanitarec Peter Kessig (24).

Britanski humanitarni delavec Alan Henning v rokah islamskih borcev.

SIRIJA – Borci za Islamsko državo so ponovno udarili. Obglavili so britanskega humanitarca Alana Henninga (47), ki so ga ugrabili že pred meseci. Morilec naj bi bil ponovno džihadist John, odgovoren tudi za smrt dveh ameriških novinarjev, Jamesa Foleyja in Stevena Sotloffa, ter britanskega humanitarca Davida Hainesa.

Džihadist John: Njegova kri je na rokah parlamentarcev

Po poročanju svetovnih medijev se pod masko džihadista Johna skriva britanski državljan, 23-letni raper Abdel-Majed Abdel Bary. V videu, ki ga je naslovil s Še eno sporočilo ZDA in njenim zaveznicam, je dejal, da je kri žrtve »na rokah britanskih parlamentarcev«.

Humanitarec Henning je v Siriji razvažal hrano, prej pa je bil taksist v Veliki Britaniji. V Sirijo je odšel, ker je želel pomagati. Ko so ga zajeli, se je njegova žena Barbara Henning z apelom »Nedolžen je« obrnila na Islamsko državo in prosila, naj njenega moža izpustijo. Obglavljenje je ostro obsodil tudi britanski premier David Cameron: »Brutalni umor Alana Henninga je dokaz barbarstva teh teroristov. Nocoj bo moja molitev posvečena Alanovi ženi Barbari, njunim otrokom in vsem, ki so ga imeli radi.«

Naslednji: Američan

V videu obglavljenja Henninga je pripadnik Islamske države zagrozil z novim umorom. Tokrat gre za Petra Kessiga (26), bivšega ameriškega vojaka, ki v Siriji dela kot humanitarec. Ameriškemu predsedniku Baracku Obami pa sporoča: »Začel si svoje zračne napade na naše ljudi in edino pravilno je, da mi naslednjega udarimo iz tvojega naroda.«

Britansko zunanje ministrstvo sporoča, da preverjajo pristnost posnetka.

Šok v Sloveniji: padel prvi Slovenec

Spomnimo, pretekli teden je Slovenijo pretresla vest, da je na strani islamskih borcev padla tudi prva slovenska žrtev, 29-letni Jure Korelec. Za boje v Siriji so se urili tudi Rok Žavbi, Boštjan Skubic, Rok Šogorič in Matevž Cvetkovič. Vsi naj bi se vrnili v Slovenijo, zadnji pa je po besedah njegove mame pristal na psihiatrijiimage.

Pretekli teden so o slovenskih borcih za islam na nujni seji razpravljali tudi parlamentarci, vendar brez ministrov za zunanje zadev Karla Erjavca in obrambo Janka Vebra. Predsednik odbora Peter Vilfan pa je priznal, da so med slovenskimi borci tudi ženske. O številki ni želel govoriti, več pa na povezaviimage.

 

Deli s prijatelji