DŽIHADIST

Islamist Jure od vojaka in taksista do plačanca

Objavljeno 02. oktober 2014 12.44 | Posodobljeno 02. oktober 2014 12.44 | Piše: S. N.

Domnevno pokojni Jure Korelec v Brinoxu pred enim letom vzel teden dni dopusta za počitnice v Turčiji.

Jure Korelec. Foto: S.N.

MEDVODE –  »Kaj pa vem, kdaj sva se videla nazadnje... Verjetno je bilo pred več kot enim letom, ko sva se zadnjič bežno srečala. Pozdravila sva se, kot se pač pozdravijo stari znanci, in šla vsak v svojo smer. Česa posebnega nisem opazil. Jure je bil oblečen čisto vsakdanje in tudi njegov videz ni bil drugačen kot tiste dni, ko smo se v najstniških letih še družili,« nam je pripovedoval eden od mladostnih prijateljev Jureta Korelca. Kot smo obsežno poročali že včeraj, se še ne 30-letnik iz okolice Medvod že dlje ni oglasil bližnjim, v preteklih dneh pa so se v javnosti pojavili utemeljeni sumi, da je izgubil življenje na bojišču v Siriji. Kar je posredno potrdila tudi policija.


Ranjena Zagrebčanka Dora

»Mislim, da je njena spreobrnitev v islam pomenila – čisti upor,« je dejala prijateljica Dore Bilić, 27-letne Zagrebčanke, ki so jo našli ranjeno v Siriji. »Veste, prvega moža je pustila, ker je bil premalo radikalen, z drugim, članom islamistične milice ISIL, ki je medtem postal invalid, ima otroka.« Tudi oče ranjene Dore je že navsezgodaj slišal, da je bila njegova hči ranjena. »O njej že dve leti, vse odkar je odšla iz Zagreba, ne vem popolnoma nič,« je dejal. »Groza, kaj se nam dogaja. Smo zelo verna družina in obsojamo vsakršno obliko terorizma, še posebno pa islamističnega!« Kot se je razvedelo, se je vse skupaj začelo leta 2005. Takrat je prestopila v islam. S prvim možem, kot rečeno, ni bila zadovoljna, drugega, verskega fanatika, sta ji pomagala najti zakonca Sead in Nevresa Plojović. Sead naj bi bil vodja vahabitske skupnosti v Zagrebu. Lani so ga srbski organi prijeli, ker naj bi za boj v Siriji novačil fante iz Sandžaka. Bil naj bi pomemben člen, da se je Dora povezala z Mevlidom Jašarevićem, ta hip na prestajanju 15-letne zaporne kazni zaradi terorističnega napada na ameriško veleposlaništvo v Sarajevu. Kot kaže, je Dori prav Mevlid določil, da bo Sead Avdić njen bodoči mož. Takrat, leta 2012, svojim staršem ni povedala, kam odhaja, le to, da mora oditi. Šla je v Sirijo. Medtem ko so se možje vojskovali, so bile njihove žene nameščene v Raqqi. V enem od spopadov je bil Avdić težko ranjen, postal invalid, Dora je skrbela zanj ter za komaj rojenega otročiča. V napadu, v katerem je bila pred dnevi ranjena Dora, pa je umrla tudi Fatima Mahmutović iz BiH. Ta se je skupaj s sinom Jasminom v Sirijo napotila točno pred letom dni. Hotela je najti najstarejšega sina Mirzeta, ki se je v sveto vojno podal že veliko prej. Tja ga je zvabil Nusret Imamović, vodja selefijske skupnosti, ki ga je ameriška vlada pred nekaj dnevi uvrstila na seznam desetih najbolj iskanih teroristov na svetu. Ironično je, da je novico o smrti Fatime posredoval Mirzet, čigar mama ni prenesla, da se bojuje za nekakšne verske ideale.

 

Večkrat v Bosni

Sogovornik, ki bo po lastni volji ostal v anonimnosti, nam je o mladostnem prijatelju še povedal: »Zadnjih nekaj let se nismo pogosto videvali, saj so nas poklicne poti zanesle vsakega v svojo smer. Ko smo se kot mladi še družili, pa ni nikoli izstopal. Morda je bil kdaj tu in tam malce zadržan, a nikoli izstopajoč – bil je pač eden od nas. Hodil je na srednjo strojno šolo v Škofjo Loko, če se prav spomnim, je nadaljeval študij tudi na višji šoli. Zdaj ko se o medijih veliko piše o tem, kaj naj bi se mu zgodilo, je vse zelo čudno, saj kar ne moremo verjeti, da se je nekdo, ki smo ga poznali, znašel v središču takšnih novic. In kar nekako ne verjamem, da ga je v to pahnila nesrečna ljubezen, kot se je ponekod govorilo. Mislim, da se je preprosto začel družiti z napačnimi ljudmi, ki so ga potegnili v drugačen način razmišljanja.«

Kot pove sogovornik, so mladostni prijatelji vedeli, da se je Jure v preteklih letih večkrat odpravil v Bosno, a v tem ni bilo ničesar sumljivega. Šlo naj bi pač za čisto običajne izlete: »Vedeli smo tudi, da se je odpravil v Turčijo, nato pa naj bi se za njim izgubili vsi stiki.«

V Slovenski vojski so nam potrdili, da je bil Jure Korelec leta 2008 na prostovoljnem služenju vojaškega roka. Torej se je pri 23 letih mladenič s stalnim bivališčem v Zgornji Senici odločil, da bo šel na vojaško urjenje, četudi mu ni bilo treba. V naši vojski je preživel štiri mesece. Še nekaj mesecev pred tem pa je na domačem naslovu odprl samostojno podjetništvo s taksi prevozi. »Toda taksi je vozil zelo kratek čas, morda vsega en mesec,« nam je Korelčevo postransko dejavnost potrdil njegov kolega.

Za en teden 
na počitnice

Kot smo poročali že včeraj, nam je te dni več dobro obveščenih virov pripovedovalo, da je bil Jure Korelec nazadnje zaposlen v podjetju Brinox v Sori pri Medvodah. Obrnili smo se tudi na naslov tega družinskega podjetja, ki izdeluje vrhunsko zahtevno strojno opremo za farmacevtsko, prehrambno in kemijsko industrijo.

Potrdili so resničnost izjav, ki smo jih te dni dobili od naših zanesljivih virov: »Jure Korelec je oktobra lani odšel na enotedenski dopust in se ni več vrnil. Za nas v Brinoxu je bilo to popolno presenečenje! Za njim nam je žal, saj je bil dober sodelavec in nikakor ne moremo razumeti motivov za njegovo odločitev. V Brinoxu veliko vlagamo v strokovni in osebnostni razvoj zaposlenih, nikakor pa ne moremo bdeti nad njihovimi osebnimi odločitvami. V podjetju Brinox sicer vsem oblikam nasilja odločno nasprotujemo.«

Lani še živel na Trati

Te dni se je javno govorilo, da se je pogrešani 29-letnik že pred nekaj leti odselil od doma, nazadnje pa je menda živel na Trati, torej dobrih pet kilometrov proč od domačega kraja. Zato smo se odpravili tudi na to, pretežno industrijsko obrobje Škofje Loke, kjer so poleg tovarn nanizane še blokovske soseske in območja strnjenih stanovanjskih hiš.

Toda najti tam tistega, ki se je preselil šele nedavno, je podobno iskanju igle v kopici sena. Je pa v okolici Medvod in na obrobju Škofje Loke približno takole svoje mnenje povzela večina domačinov, s katerimi smo včeraj govorili: »Slišali smo, prebrali o tem tudi v vašem časopisu, a česa več ne vemo. Naj vsak dela, kar mu je všeč in kakor mu ugaja.«


V Sirijo zaradi denarja?

Eno glavnih vprašanj, ki se poraja ob podobnih zgodbah, je, zakaj se nekdo na hitro odloči za sprejem (druge) vere in gre v imenu Islamske države na bojišče v Sirijo ali Irak. Po naših podatkih naj bi bil glavni motiv – denar! Četudi je Rok Žavbi v medijih že večkrat poudaril, da je šel v Sirijo prostovoljno in da ni bil za to nič plačan... »Zastonj dol gotovo niso šli,« pravi sogovornik, ki ni želel biti imenovan, in dodaja, da naj bi šlo za dobro organizirano združbo, ki na srečanjih novim članom dobesedno pere možgane. Vsak član naj bi tako za vstop v organizacijo dobil med 3000 in 4000 evri in nato še 1000 evrov za vsakega dodatnega člana, ki ga pripelje. Nekaj denarnih ugodnosti naj bi bili deležni še večkrat na leto. A po mnenju tajnika Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzeta Porića je novačenje islamskih borcev predvsem medijski pomp. »Islamska država izkorišča medijsko pozornost in straši ljudi,« je dejal Porić in poudaril, da v islamski skupnosti obsojajo nasilje, še posebno tisto, storjeno v imenu religije.

 

Deli s prijatelji