RAZKRITO

VIDEO: Slovenski obveščevalci so vedeli za džihadiste

Objavljeno 01. oktober 2014 21.17 | Posodobljeno 01. oktober 2014 21.17 | Piše: P. Pa.

»Slovenski varnostni organi zelo dobro poznajo razmere. Poznana so tudi ta imena,« pravi Peter Vilfan.

LJUBLJANA – Imena slovenskih džihadistov, ki so bila v teh dneh objavljena v medijih, niso za slovenske varnostne in obveščevalne organe nič novega. O njih so bili obveščeni, vprašanje pa ostaja, koliko imen je še ostalo skritih, pa tudi to, ali so med njimi tudi ženske.

Naj spomnimo, da smo poročali o Slovencih, ki so se urili za boje v Siriji, med njimi naj bi bili tudi Rok Žavbi, Boštjan Skubic, Jure Korelec, Rok Šogorič in Matevž Cvetkovič.

»Slovenija ni izolirana oaza«

Stvari se ves čas spreminjajo in tudi Slovenija ni izolirana oaza, ki je ne bi mogel doleteti kakšen terorističen dogodek, odgovarja Peter Vilfan, predsednik odbora za obrambo, kjer je danes vodstvo Sove in tudi obveščevalne varnostne službe predstavilo poročilo glede te problematike.

Čeprav na seji ni bilo ne ministra za obrambo Janka Vebra niti zunanjega ministra Karla Erjavca, Vilfan zatrjuje, da imajo slovenski organi zadeve popolnoma pod nadzorom. Govor je bil tudi o spremembi zakonodaje, tako govori tudi resolucija OZN, ki od držav članic zahteva, da ukrepajo proti posameznikom, ki odhajajo na takšne bojne pohode. Napoveduje, da se bo v kratkem predlog spremembe znašel tudi v parlamentarni razpravi.

Na naše vprašanje, ali so varnostni organi pojasnili, zakaj slovenska javnost ni bila obveščena, da v džihad odhajajo tudi Slovenci, je Vilfan odvrnil: »Slovenski varnostni organi zelo dobro poznajo razmere. Poznana so tudi ta imena. Ti podatki, ki so prišli v javnost, niso ušli v Sloveniji, ampak so prišli od drugje. To je nekaj, na kar Sova in OVS nista imela nobenega vpliva.«

Poročali smo tudi, da je v Siriji umrla državljanka BiH, državljanka Hrvaške pa je bila ranjena.

So med njimi tudi Slovenke?

Na vprašanje, ali so ti ljudje prešteti, je odgovoril, da nadzor poteka ves čas. »Nadzor je potekal v preteklosti, poteka v tem trenutku in bo v prihodnosti potekal še intenzivneje.« Po njegovi oceni je nevarnost v Sloveniji na minimalni stopnji. Na vprašanje, ali je govor o desetini ali stotini, Vilfan ni želel dati odgovora, češ da gre za tajne podatke, na vprašanje, ali so med njimi tudi Slovenke, pa odgovarja, da so enakopravne moškim v vseh drugih pogledih in da verjame, da so tudi pri tej zadevi.

Poglejte, kaj je povedal Peter Vilfan:

Odgovore o pereči problematiki smo iskali tudi pri šefih OVS in Sove, a so se našim vprašanjem spretno izmikali.


Skrajneži imajo v Sloveniji stanovanja za prenočitev?

Poslanec SDS Žan Mahnič pa meni, da Slovenija predstavlja glavni koridor na poti islamskih skrajnežev z Dunaja do BiH in potem naprej v Sirijo. »Neuradno naj bi odkrili, da imajo skrajneži in celice v Sloveniji v lasti tudi stanovanja, v katerih prenočujejo na poti do Sirije. V Sloveniji naj bi obstajalo tudi več celic, ki skrbijo za rekrutiranje. Upam, da bom danes na odboru izvedel, koliko jih je in koliko slovenskih državljanov je že bilo rekrutiranih v to organizacijo,« je dejal.

Odbor zato vprašuje, »zakaj se tožilstvo z Zvonkom Fišerjem na čelu spreneveda in onemogoča policiji pregon posameznikov po tem členu«. Varnostno-obveščevalno agencijo Sova je vprašal, koliko je delujočih celic na ozemlju Slovenije, ki rekrutirajo slovenske državljane za boje v Islamski državi, in koliko se jih trenutno bori na strani teroristov. 

V NSi pa so opozorili, da državnemu zboru manjka komisija za nadzor dela obveščevalnih in varnostnih služb, saj bi se poslanci lahko tam učinkoviteje seznanili z varnostno situacijo v državi in o potencialni grožnji. Potrdil je, da so bili poslanci letos že seznanjeni z informacijami o ljudeh, ki so odšli na bojišča v Siriji in Iraku, strinjal pa se je tudi z oceno, da to ni predstavljalo posebne ogroženosti Slovenije. STA

 

Deli s prijatelji