SLOVO

Umrla je Jovanka Broz

Objavljeno 20. oktober 2013 14.59 | Posodobljeno 20. oktober 2013 15.31 | Piše: A. L.

V bolnišnici je bila v težkem zdravstvenem stanju od 23. avgusta.

BEOGRAD – Danes ob 11.45 je v starosti 88 let zaradi srčnega zastoja umrla Jovanka Broz, vdova (pokojnega) bivšega predsednika nekdanje Jugoslavije Josipa Broza. V bolnišnico so jo hudo bolno sprejeli že 23. avgusta. Do prihoda v bolnišnico skoraj nihče ni vedel za njeno bolezen, namigovanja, da naj bi imela raka, pa so potrdili šele tam. Že v času zdravljenja so jo morali enkrat oživljati – tako so poročali srbski mediji. Čeprav so bili zdravniki optimistični, se je konec septembra njeno zdravstveno stanje poslabšalo, pri čemer je padla v komo. Nekaj dni pozneje se je sicer še prebudila iz globokega spanca, vendar ni več mogla govoriti.


Več o Jovanki Broz preberite v člankih:

 

V večni pokoj ob Titu?

»Bila je prisebna. Prepoznavala je ljudi okoli sebe, a ni mogla govoriti. Nekajkrat mi je stisnila roko,« je za Blic povedal sogovornik, ki je želel ostati anonimen. Potem je spet sledilo poslabšanje, danes pa se je Titova vdova, ki si je v svojih zadnjih dneh zaželela, da jo pokopljejo ob možu Titu, poslovila za vedno.

Vlada Srbije bo na seji imenovala odbor, ki bo organiziral pogreb, predvsem pa določil, kje in kdaj jo bodo pokopali.

imageFoto: Oste Bakal

Spremljala jo je krivica

Premier Srbije Ivica Dačić je družini izrazil sožalje in poudaril, da je Srbija z njenim slovesom izgubila eno zadnjih najzanesljivejših prič zgodovine nekdanje države, ki so jo prav zaradi tega preganjali. »Na žalost se je zgodovinska krivica za njo začela popravljati tik pred koncem njenega življenja. Vlada Republike Srbije meni, da bi morala biti Jovanka Broz pokopana ob svojem možu, in za to se bomo potrudili,« je zapisano v telegramu.

Deli s prijatelji