V ŠOKU

Tomislavovi prijatelji: Kako so lahko škodovali človeku, ki še mravlje ne bi pohodil?

Objavljeno 12. avgust 2015 22.09 | Posodobljeno 12. avgust 2015 22.05 | Piše: T. L.

Pred družinsko hišo Tomislava Salopeka avtomobili, nogometni klub Dinamo z minuto molka.

VRPOLJE – Čeprav so dvomili o srečnem razpletu po ugrabitvi Tomislava Salopeka, so z vsem srcem upali, da se bo drama z ugrabitvijo končala srečno. Tomislavova družina, svojci, prijatelji in sosedje so po objavi vesti, da so ga skrajneži obglaviliimage, onemeli. Vest je v Vrpolju odjeknila kot strela z jasnega. Pravijo, da upanje umre zadnje. In svojci so upali, da bo Egipt našel rešitev in Tomislava ter ga vrnil družini. 

Potem ko je danes odjeknila strašna novica o domnevni Tomislavovo smrti, je bilo pred družinsko hišo Salopekovih v Vrpolju opaziti nekaj parkiranih avtov družinskih prijatelje, je poročal portal 24sata.hr. Jutarnji list poroča, da je nasproti hiše, kjer živijo Tomislavova žena, otroci in starši, parkiran policijski avto.  

Izjav ne dajejo

»Družina Tomislava Salopeka ne želi podati izjave, prosim vas, da jih pustite na miru. Na žalost je do njih prišla vest, ki so jo objavile svetovne agencije. Nihče od njih ne želi verjeti, da je informacija resnična. Lahko si le zamislite, kako se počutijo, lahko samo rečem, da so v zelo težki situaciji,« je za portal 24sata.hr dejal družinski prijatelj in dodal, da niso prejeli nobenih uradnih informacij o Tomislavovi usodi.  

V Vrpolju nihče ne želi dajati izjav o Tomislavu, vsi čakajo na uradne informacije. Kar pa lahko, kot je danes na izredni tiskovni konferenci povedal premier Zoran Milanović, traja še dneve ...imageZnanci, prijatelji in sosedje so ogorčeni: »Tomislav je človek, ki nikoli ni zvišal glasu, kaj šele storil kaj drugega. Kako so lahko škodovali njemu, človeku, ki še mravlje ne bi pohodil ... « so se zgražali prijatelji, ki so z njim odraščali.

V šoku: Poznam ga, od majhnih let je pri meni kupoval sladoled

Župnik Ivica Križanović je prestavil vse obveznosti in se predčasno vrnil iz Osijeka takoj, ko je slišal novico. »Upam, da to ni res, ker je preveč šokantno to, kar sem videl na spletu z odsekano glavo. Kot verniki ne smemo dopustiti, da nas zajame malodušje in da zagrešimo iste zločine.« Dodaja, da se je treba z molitvijo dvigniti nad občutke sovraštva in maščevanja. Že tedne z verniki vsak večer moli za Tomislavovo srečno vrnitev in tudi današnji večer ne bo izjema. »Upanje ostaja in bo ostalo, dokler ne dobimo uradne potrditve, in upam, da potrditve ne bo,« je za Jutarnji list povedal Križanović.

Zaradi vročine so ulice Vrpolja prazne. Slaščičar Muhamed Ćamili pa pravi, da nima volje delati, odkar je slišal za novico. »Strežem ljudi, ampak brez volje. Poznam ga še od otroških let, ko je prihajal k meni po sladoled. Krasen fant, družinski človek. Samo da bog pomaga in da se izkaže, da to ni res. Žal mi ga je, kot da bi bil moj brat,« je za časnik povedal pretreseni Ćamili.

Tudi lastnik gostilne Stjepan Krolo ni v boljšem psihičnem stanju. »Težko mi je. Odkar sem slišal, me stiska v želodcu in si ne morem niti predstavljati, kako je njegovi družini. To je grozljivo, če je res, še posebej, ker ti, ki so ga ugrabili, nimajo pojma , kje je Hrvaška.« Pravi, da ve, kaj govori, saj da je v teh državah delal 30 mesecev. Dodaja, da je najhujše, da ugrabljajo tiste, ki niso krivi za te stvari. »Politiki se vedno izvlečejo, reveži pa nastradajo,« je dodal razočarano. 

Dinamo z minuto molka

Tomislav je bil navijač nogometnega kluba Dinamo. Iz kluba so zdaj sporočili, da bodo pred svojo naslednjo tekmo proti RNK Split z minuto tišine počastili spomin nanj. »GNK Dinamo je z veliko žalostjo sprejel novico o usodi našega velikega navijača Tomislava Salopeka, čigar mlado življenje je bilo prekinjeno z divjaškim dejanjem teroristov. Klub in navijači izrekajo globoko sožalje družini in prijateljem umrlega Tomislava, klub pa se bo od Tomislava poslovil z minuto molka pred začetkom naše naslednje prvenstvene tekme proti RNK Split v soboto, 15. avgusta, ob 21. uri.«

Deli s prijatelji