IZREDNA IZJAVA

Hrvaški premier o usodi Tomislava Salopeka

Objavljeno 12. avgust 2015 18.57 | Posodobljeno 12. avgust 2015 19.06 | Piše: T. L.

Hrvaški premier Milanović je zaradi dogodka prekinil dopust. Pravi, da Salopeka ne bodo nehali iskati, dokler ostaja delček upanja.

ZAGREB – Hrvaški premier Zoran Milanović je po tem, ko so skrajneži Islamske države objavili informacijo, da so obglavili ugrabljenega Hrvata Tomislava Salopeka, takoj prekinil dopust in ob 17. uri napovedal izredno izjavo za medije. Milanović ni uradno potrdil Salopekove smrti, saj informacije še vedno preverjajo.

Sicer pa tudi v francoskem podjetju CGG, za katero je delal Salopek v Egiptu, dodatnih informacij o njegovi usodi niso imeli in le čakajo na egiptovske in hrvaške oblasti.

Tiskovna konferenca se je že zaključila, spremljali pa smo jo v živo.

17.12: Na vprašanje, ali bo Hrvaška zaradi dogodka poostrila varnostne ukrepe, Milanović odgovarja, da je varnostno gledano Hrvaška dobro organizirana že zdaj, da poskušajo živeti normalno ter omogočiti drugim normalno življenje. Milanović je še zatrdil, da se Hrvaška ne bo vključila v bojne akcije proti islamskim skrajnežem. 

17.10: Sicer pa premier dodaja, da se Hrvaška do islamizmu ni nikoli jasno opredelila, da pa je odprta za muslimane, za vse, ki bežijo iz svojih držav. Premier je pozval državljane, da so previdni in da se izogibajo obiskom držav, kjer so lahko izpostavljeni nevarnostim. Dodaja, da hrvaške službe poskušajo potrditi avtentičnost objavljenih fotografij, vendar kaj več o tem zdaj ne more povedati, kot tudi ne, kako potekajo stiki in sodelovanje med hrvaškimi in egipčanskimi oblastmi. 

17.07: »Bojim se, da se je hrvaškemu državljanu prvič zgodilo to, kar se je zgodilo tudi drugim državljanom. Dogajajo se grozljive stvari. To je vse, kar lahko v tem trenutku rečem, in to je nekdo moral reči,« je dejal Milanović.

17.07: »Pozivam ljudi, da otrok ne izpostavljajo tem prizorom. Zaradi naše družbe in družine Salopek. Ne bomo pa ga nehali iskati, dokler ostaja delček upanja.«

17.05: Milanović je začel z besedami, da je na žalost treba prekiniti tišino. »Nekdo to mora narediti. Moja dolžnost je, da hrvaški javnosti povem, kar vidimo in kar nas navdaja s strahom. Poudarjam: ne moremo s stoodstotno gotovostjo potrditi, da je to resnica. Niti ne vem, ali bomo lahko to potrdili v naslednjih dneh. To, kar vidimo, pa ne izgleda lepo, izgleda grozno.«

Deli s prijatelji