ŠKANDAL

Spletnemu velikanu grozi astronomska kazen

Facebook in Cambridge Analytica zanikata obtožbe.
Fotografija: FOTO: Stephen Lam, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Stephen Lam, Reuters

WASHINGTON, BRUSELJ – Po trditvah Christopherja Wylieja, nekdanjega uslužbenca podjetja Cambridge Analytica, ki se ukvarja s političnim raziskovanjem, so prek podatkov približno 50 milijonov večinoma ameriških uporabnikov facebooka ugotavljali njihove politične preference in poskušali vplivati na njihovo glasovanje na volitvah za predsednika ZDA leta 2016, zato so na zaslišanje pozvali direktorje Facebooka in družbe Cambridge Analytica.

Podjetji sta pod vse večjim pritiskom zaradi sumov, da je Cambridge Analytica uporabljala podatke okoli 50 milijonov uporabnikov Facebooka, da bi bolje reklamirali kampanjo kasnejšega zmagovalca volitev Donalda Trumpa.

Mark Zuckerberg in Alexander Nix, direktorja podjetij, bosta morala pričati v zadevi, ameriški mediji pa poročajo, da bi kazen lahko bila visoka do dve milijardi dolarjev.

Britanska vlada zdaj sumi, da se je nekaj podobnega dogajalo v primeru glasovanja o brexitu.

V Cambridge Analytici zatrjujejo, da Wylie ne govori resnice, in zagotavljajo, da so podatke uničili leta 2015, ko je Facebook prvič ugotovil kršenje pravil pri podatkih uporabnikov, in da jih niso uporabili pri volitvah v ZDA leta 2016.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije