Moški na udaru zaradi koronavirusa, umirajo bolj kot ženske: to je vzrok

Razlike v številu smrtnih primerov zaradi določenih bolezni, ki moške prizadenejo v večjem številu kot ženske.
Fotografija: Moški zaradi koronavirusa umirajo v 65 odstotkih več kot ženske. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Moški zaradi koronavirusa umirajo v 65 odstotkih več kot ženske. FOTO: Matej Družnik

O koronavirusu je vsak dan več znanega, pojavlja pa se tudi vprašanje, zakaj je okužba s koronavirusom v glavnem bolj zaščitniška, če se lahko tako izrazimo, do žensk in otrok v primerjavi z moškimi in s starejšo populacijo.

Novi koronavirus je z naskokom bolj smrtonosen za moške kot ženske, saj je kar 65-krat večja verjetnost, da za njegovimi posledicami umrejo moški kot ženske, piše angleški Telegraph, ki se sklicuje na uradne številke in mnenja strokovnjakov.

Sodeč po poročilu WHO in kitajskih strokovnjakov, je na Kitajskem, kjer se je epidemija začela, umrlo 1,7 odstotka žensk, za katere so sumili, da imajo koronavirus, in 2,8 odstotka moških. Med pozitivnimi na koronavirus je bila bolezen usodna za skupaj 4,7 odstotka moških in le 2,5 odstotka žensk.

Nekateri strokovnjaki verjamejo, da je taka razlika v številkah zaradi večje razširjenosti kajenja in uporabe alkohola med moškimi, medtem ko drugi menijo, da imajo moški pogosteje zdravstvene težave, kot sta srčna bolezen in sladkorna bolezen, s tem pa so bolj izpostavljeni okužbi.


V največji nevarnosti bolniki s srčno-žilnimi boleznimi, diabetiki ...

 
Čeprav številka umrlih zaradi koronavirusa v svetu še ni končna, pa okvirne ocene napovedujejo do 3,8 odstotka mrtvih. Analiza Worldometer kaže, da številka pri smrtnih primerih močno poskoči, ko imajo ljudje zdravstvene težave.

Tveganje za smrt zraste na 10,5 odstotka pri ljudeh s srčno-žilnimi boleznimi, na 7,3 odstotka pri diabetikih, na 6,3 odstotka pri kroničnih boleznih dihal, na 6 odstotkov pri ljudeh z visokim krvnim tlakom in 5,6 odstotka pri obolelih za rakom.
 
Vendar pa Paul Hunter, profesor na univerzi v Vzhodni Angliji, verjame, da prihaja do razlik tudi zato, ker imajo ženske preprosto boljši imunski sistem in se biološko bolje borijo proti virusu. »Do razlik v številu verjetno pride tudi zato, ker moški več kadijo in so kronični uživalci alkohola, a tudi ženske se po imunskem odzivu razlikujejo od moških,« je dejal.
 
»Ženske imajo močnejši imunski sistem, čeprav je večja verjetnost, da zbolijo za avtoimunimi boleznimi. Obstajajo pa dobri dokazi, da ženske proizvajajo boljša protitelesa za cepivo proti gripi, ki odrasle varujejo pred patogenimi, ki so jim bili izpostavljeni v otroštvu,« je povedal Hunter.

Ena od hipotez je tudi, da imajo ženske močnejši imunski sistem zaradi spolnega hormona estrogena. Prav tako naj bi pri imunskem sistemu veliko vlogo odigralo dejstvo, da ima ženska dva kromosoma x, ki v sebi nosita gen za imunski sistem, moški pa seveda le enega.
 

Ogroženi starejši moški


Starejši moški so lahko še posebej ogroženi. Medtem ko je možnost, da zaradi virusa umrejo osebe mlajše od 50 let, manj kot 0,5 odstotka, po 50. letu starosti skoči na 1,3 odstotka in po 60. letu naraste na 3,6 odstotka.
 
V času, ko nekdo dopolni 70 let, je tveganje za smrt že doseglo 8 odstotkov, kar se nato pri 80. letih poveča na 14,8 odstotka in to je daleč najbolj ranljiva skupina.


Otroci dobro odporni


Imunski sistem je v otroštvu slab, a povišane temperature, ki so pogoste pri otrocih, pomenijo, da se telo primerno odziva na okužbe in pomaga, da se naravno bori z virusom. A če je aktivnost imunskega sistema prekomerna, lahko privede do okvare drugih organov v telesu in to je lahko eden od razlogov, da je koronavirus lahko smrtonosen.

Otroški imunski sistem je navajen na nenehne napade, tako da se telo lažje odzove na viruse. Če bi se njihov imunski sistem pretirano ustrašil vsakega virusa, ki bi ga dobil čez dan, bi bili otroci vsakič znova sprejeti na oddelek intenzivne nege. Namesto tega otroško telo zelo dobro ustvarja nove in hitre imunske zaščite. To bi lahko pomenilo, da otroci pri koronavirusu dobijo blažjo obliko in simptome bolezni, ki se ne stopnjujejo na slabše. V primeru okužbe ne obiščejo zdravnika in niso hospitalizirani, pozitivnih primerov pa je malo, žrtev doslej ni bilo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije