PUTINOV SOVRAŽNIK

FBI za Prigožinovo glavo ponuja 10 milijonov

Prigožin je ruski oligarh, poslovnež, lastnik podjetja s cateringom, ki ima s Kremljem sklenjeno pogodbo, zato se ga je tudi prijel vzdevek Putinov kuhar.
Fotografija: Jevgenij Prigožin FOTO: Press Service Of
Odpri galerijo
Jevgenij Prigožin FOTO: Press Service Of "concord, Via Reuters

Jevgenij Prigožin je ime, ki se v zadnjih tednih in mesecih vse bolj pojavlja v medijih. Je voditelj ruskih plačancev Wagner, zasebne vojske, ki je dolga leta veljal za zaveznika Kremlja in Vladimirja Putina, v zadnjih dneh pa velja za njegovega največjega sovražnika

Jevgenij Prigožin splačanci FOTO: Press Service Of
Jevgenij Prigožin splačanci FOTO: Press Service Of "concord\ Via Reuters

Najemniška skupina Wagner je bila ustanovljena leta 2014, poleg Prigožina je njen ustanovitelj tudi Dmitrij Utkin, veteran čečenskih vojn, ki je bil več let zaposlen v ruski vojaško obveščevalni službi (GRU). Utkin ni skrival, da simpatizira z nacizmom, zato je skupino vojakov, ki naj bi danes štela 25 tisoč članov, poimenoval po najljubšem skladatelju Adolfa Hitlerja – Richardu Wagerju.

image_alt
Wagnerjevi plačanci zapustili poveljstvo ruske vojske v Rostovu, ki so ga zasedli

Jevgenij Prigožin FOTO: Press Service Of
Jevgenij Prigožin FOTO: Press Service Of "concord\ Via Reuters

Prigožin je ruski oligarh, poslovnež, lastnik podjetja s cateringom, ki ima s Kremljem sklenjeno pogodbo, zato se ga je tudi prijel vzdevek Putinov kuhar. Svojo povezavo s skupino Wagner je dolgo zanikal, lanskega septembra pa je končno priznal, da je njihov vodja. Der Spiegel je poročal, da je dokazano, da so njegove operacije »tesno povezane z ruskim obrambnim ministrstvom in njegovo obveščevalno roko GRU«.

image_alt
V Rusiji poostrili ukrepe, v Moskvi uvedli celo protiteroristične

Jevgenij Prigožin v centru Wagnerjevih plačancev. FOTO: Igor Russak Reuters
Jevgenij Prigožin v centru Wagnerjevih plačancev. FOTO: Igor Russak Reuters

S skupino Wagner je bil udeležen v številne oborožene spopade. Poleg vojaških akcij na območju Krima in Ukrajine so februarja 2018 Wagnerjevi plačanci napadli kurdske sile v Siriji, julija 2018 pa so v Srednje-afriški Republiki umorili tri ruske novinarje, ki so bili kritični do Kremlja. Marca 2020 je finančno pomagal sinu libijskega voditelja Moamammarja Gadafija.

Išče ga tudi FBI. FOTO: Fbi Via Reuters
Išče ga tudi FBI. FOTO: Fbi Via Reuters

Prigožina je ameriški FBI uvrstil na seznam iskanih oseb, julija so za informacije o njem razpisali kar 10 milijonov evrov denarne nagrade. Leta 2022 je v okviru Projekta poročanja o organiziranem kriminalu in korupciji prejel 'nagrado' za najbolj korumpirano osebnost leta.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije