V ŠOKU

Hrvaška v šoku, Milanović prekinil dopust

Objavljeno 12. avgust 2015 18.12 | Posodobljeno 12. avgust 2015 18.46 | Piše: T. L.

Če se bo izkazalo, da so skrajneži ubili Salopeka, bo to deveto brutalno obglavljenje državljana zahodne države, ki so jo zagrešili pripadniki oziroma simpatizerji Islamske države.

ZAGREB – Potem ko je svet pretresla sicer še nepotrjena informacija, da so skrajneži Islamske države obglavili hrvaškega državljana Tomislava Salopeka, ki je bil ugrabljen v Egiptu, je življenje na Hrvaškem zastalo.

Iz Egipta neuradna, a zanesljiva potrditev 

Informacijo o Salopekovi smrti je ekskluzivno za hrvaški Jutranji list potrdil vir pri egipčanskem dnevniku Alyom Al Sabea, medtem ko egiptovsko ministrstvo za notranje zadeve še vedno preverja resničnost informacije. V kratkem se pričakuje tudi njihova uradna izjava.

V pričakovanju Milanovićeve tiskovne konference

Predsednica države Kolinda Grabar Kitarović je naznanila, da odpoveduje vse napovedane aktivnosti do konca dne. Premier Zoran Milanović je že prekinil dopust in je za 17. uro napovedal izredno tiskovno konferenco. Po pričakovanjih naj bi premier uradno potrdil Salopekovo smrt. 

Predsednik Borut Pahor je hrvaški predsednici prenesel sporočilo, v katerem je obsodil surovo teroristično dejanje in izrazil sočutje do družine umrlega. Izrekel je tudi solidarnost hrvaškemu narodu v tej težki preizkušnji, so sporočili iz Pahorjevega kabineta. Kljub ne najboljšim odnosom med državama je kmalu po objavi novice o domnevni smrti Salopeka tudi predsednik srbske vlade Aleksandar Vučić izrazil sožalje hrvaški vladi in Tomislavovi družini. 

Deveto brutalno obglavljanje državljana zahodnih držav

Če se bo izkazalo, da so skrajneži ubili Salopeka, bo to deveto brutalno obglavljanje državljana zahodne države, ki so jo zagrešili pripadniki oziroma simpatizerji Islamske države. 

Agencija Reuters piše, da so skrajneži ob fotografiji ubitega moškega, za katerega teroristi trdijo, da je Salopek, prilepili še novice iz arabskih medijev z naslovi kot Hrvaška potrjuje podporo Egiptu v borbi proti ekstremizma in terorizma ter Hrvaška potrjuje podporo Kurdistanu

Kot smo poročali, je bil Salopek mož in oče dveh majhnih otrok. Na delo v tujino je odšel, ker doma ni imel priložnosti, da bi družino ustrezno preživljal. Diplomirani geodet je bil navijač zagrebškega nogometnega kluba Dinamo in je 31. rojstni dan praznoval junija, malo pred tragično ugrabitvijo 22. julija. V zadnjih dneh so znanci in sosedje Salopekovih povedali medijem, da je družina težko prenašala Tomislavovo delo v tujini, saj ni mogel uživati v odraščanju svojih otrok. 

Deli s prijatelji