UGRABLJEN

»Pridite pome in me odpeljite, samo ne poškodujte ga«

Objavljeno 11. avgust 2015 09.30 | Posodobljeno 10. avgust 2015 22.11 | Piše: Mo. S.

Ljubezen Tomislava in Nataše je združila dva kraja. Natašin stric prosi ugrabitelje, naj odpeljejo njega, le Tomislava naj pustijo na miru.

ZAGREB, KAIRO – Kaj se dogaja z nesrečnim hrvaškim talcem Tomislavom Salopkom, ni popolnoma jasno. Še vedno je v rokah pripadnikov Islamske države, egiptovske oblasti pa so se zganile in ga iščejo.

Vsa skrušena ga medtem čaka tudi žena Natašaimage, s katero se je 30-letni Tomislav poročil leta 2007. Po besedah duhovnika, ki ju je poročil, sta bila mlada in seveda zaljubljena. On je bil iz Vrpolja, ona pa iz sosedne Strizivojne. Duhovnik je za hrvaški Jutarnji list povedal, da se prebivalci teh dveh krajev nikoli niso posebno marali. Med seboj so tekmovali, kdo bo boljši, začelo pa se je že leta 1928, ko se je ena župnija odcepila od druge, po vojni pa so se skregali še zaradi železniške postaje, na kateri je sprva pisalo le Vrpolje. »Nataša in Tomislav sta na neki način naredila velik korak k povezovanju teh dveh krajev, ki med seboj ves čas tekmujeta,« je povedal duhovnik Andrija Križanović.

Odšel, da bi nahranil družino

Znanci pa so dodali, da se njuna ljubezen ni zgodila na prvi pogled, temveč sta se poznala in družila dlje časa. Njuno poznanstvo je sprva preraslo v prijateljstvo, nato pa še v ljubezen, katere sadova sta sedemletna deklica in dveletni deček. »Zaradi teh otrok je vse to še posebej težko in mučno,« je povedal župnik, ki kar ne more verjeti, kaj se dogaja. »Odšel je, da bi nahranil svojo družino. Ostaneta nam le še molitev in upanje ter pozivi k človečnosti,« še pravi Križanović, ki bo še naprej molil za Tomislavovo srečno vrnitev. Morda je dober znak, da so podaljšali rok, mogoče zanj še obstaja upanje, je sklenil duhovnik, ki vse poziva k veri, da se bo res vrnil živ in zdrav.

Poimenovali so ga po nesrečnem stricu

Za to bi vse dal tudi Natašin stric Ivica Atlašević. »Pridite pome in me odpeljite, počnite, kar želite, samo ne poškodujte ga,« je skrušen. Tudi on še upa, da se bo morda vse končalo dobro, medtem pa je vse težje tudi Tomislavovim staršem, še zlasti mami, ki ne more niti jesti. V prometni nesreči so pred tremi desetletji izgubili strica Tomislava, po katerem je njihov sin dobil ime, zdaj pa zanj ne vedo niti, kje je.

Ugrabiteljem pa je posebno sporočilo poslal njegov prijatelj Alen Gašpić iz Osijeka: »Mi nismo Američani, nismo Izraelci, Hrvati smo. Mi vam nismo naredili ničesar, zato pustite Tomislava Salopeka domov.« Upe za srečno vrnitev pa goji tudi hrvaški nogometni reprezentant Marcelo Brozović. Pravi, da sta prijatelja zgolj prek družbenih omrežij, kljub temu pa mu je zelo hudo in upa, da ga bodo osvobodili ter da se bo vse dobro končalo.

Deli s prijatelji