ZDAJ JASNO

Znano, kaj je šlo narobe pri kaotičnem glasovanju v državnem zboru

Motnje v delovanju glasovalnega sistema so povzročile spremembe statusa identifikacijskih kartic.
Fotografija: Motnje v delovanju glasovalnega sistema so povzročile spremembe statusa identifikacijskih kartic. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Motnje v delovanju glasovalnega sistema so povzročile spremembe statusa identifikacijskih kartic. FOTO: Črt Piksi

Po analizah je bilo med spornim glasovanjem v DZ zabeleženih več sprememb statusa identifikacijskih kartic poslancev, kar je najverjetneje povzročilo motnje v delovanju glasovalnega sistema. Člani poslanskih skupin Svoboda in SD med glasovanjem kartic niso umikali, so sporočili iz DZ.  Strokovna služba DZ, pristojna za razvoj informacijskega sistema, in zunanji izvajalec sta pripravila poročilo o dogajanju pri dotičnem glasovanju, kot je s sklepom zahteval kolegij predsednice DZ. »Kot kažejo analize, je bilo med tem konkretnim glasovanjem zabeleženih več sprememb statusa identifikacijskih kartic posameznih poslancev, kar je najverjetneje povzročilo motnje v delovanju glasovalnega sistema,« so sporočili iz DZ.

Po neuradnih informacijah so to počeli poslanci Levice

Po doslej zbranih podatkih je strojna in programska oprema glasovalne aktivnosti ob konkretnem glasovanju sicer zabeležila, vendar niso bili pravočasno oz. do izteka časovnega okvira glasovanja obdelani in posredovani v jedrni del konferenčnega glasovalnega sistema. Posledica tega je bila, da je bil na ekranih v veliki dvorani DZ javno objavljen vmesni, in ne končni rezultat glasovanja, ki ni odražal prave volje poslank in poslancev, so dodali.

image_alt
Po kaosu v DZ se je oglasil Janša: to je zahteval

»Glede dogajanja med predmetnim glasovanjem je bilo ugotovljeno tudi, da 11 poslank in poslancev poslanske skupine Svoboda in trije člani poslanske skupine SD, katerih glasovanja niso bila zabeležena v objavljenem rezultatu glasovanja, med samim glasovanjem niso vstavljali in/ali umikali identifikacijskih kartic,« so zapisali v DZ.

Po neuradnih informacijah STA so za motnje v delovanju glasovalnega sistema poskrbeli člani poslanske skupine Levica. Sistem naj bi zabeležil kar 22 sprememb statusa identifikacijskih kartic poslancev.

Do zapleta je prišlo pri glasovanju o opozicijskem dopolnilu k zakonu o izvrševanju proračuna, ki bi prinesel polno uskladitev socialnih transferjev z inflacijo. Zaradi zapleta so poslanci o dopolnilu ponovno glasovali, pravno podlago za to pa je predstavljal leta 2004 sprejet dogovor, da se v primeru, kadar glasovalna naprava ne deluje, glasovanje ponovi. S tem je soglašala tudi zakonodajno-pravna služba DZ.

V ponovljenem glasovanju so poslanci ob obstrukciji opozicije polno uskladitev socialnih transferjev z inflacijo izglasovali.

Da je kartico izvlekla iz glasovalne naprave je na seji preteklo sredo, ko je prišlo do zapleta, priznala poslanka Levice Nataša Sukič. »In tudi nisem bila edina, kar sem videla na lastne oči, tako da je seštevek pravi, je ob tem zatrdila.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije