DIRKA

Za dirko šajtrg so trenirali kar v kleti

Med 16 posadkami, ki so se vzpele na Svibno, tudi mesarija na kolesih.
Fotografija: Poskrbljeno je bilo tudi za žejo.
Odpri galerijo
Poskrbljeno je bilo tudi za žejo.

»Pridi, pridi, dežja ne bo,« je bil eden od odgovorov, s katerimi je 24-letni Aljaž Medved še opogumljal tiste, ki so oklevali, ali priti na Svibno, kjer je minulo soboto potekal že tretji vzpon s šajtrgo na Svibno. »Malce nam nagaja vreme,« je dobro uro pred začetkom dogodka dejala Anita, ki na tem koncu občine Radeče vodi gostinski lokal Bar na vasi. Nekaj pred 17. uro se je ulilo kot iz škafa, domačinov pa ni skrbelo. Vzpon s šajtrgo so si želeli izpeljati, in ga tudi so! Z odliko, predvsem pa s srčnostjo in domačnostjo, ki obisku v tej vasi doda piko na i.
Zadnji metri za najhitrejša.
Zadnji metri za najhitrejša.

Pod dogodek se je podpisalo Prostovoljno gasilsko društvo Svibno, v njegovem imenu pa nas je pozdravil Aljaž Medved, ki bdi nad dogodkom. »Pomaga mi še vsaj 15 ljudi, vsako leto je lažje. Jaz sem sicer iz sosednje vasi Jagnjenica, a se imam za Svibenčana,« pove Aljaž, ki je nazadnje v Belgiji študiral notranjo opremo, zdaj pa bi ta 24-letnik rad začel svoj posel. Idej mu ne manjka, teh v teh koncih premorejo dovolj.

»Tudi tole z vzponom s šajtrgo se je začelo s pivsko debato. Tako je kot z vsako idejo,« pove Aljaž, ki je predlani z ekipo gostil šest ekip, lani 10, letos 18. »Na glavo člana ekipe je 10 evrov prijavnine, v zameno pripravimo tekmo, poskrbimo za majice, hrano in pijačo. Ne gre za bogatijo,« navrže Aljaž.
Klapa Kosci
Klapa Kosci

Tekmovanje je tudi letos potekalo v dveh kategorijah, prvi pa so na start dirke, 1286,46 metra proč od cilja na Svibnem, začeli prihajati takoj po peti. Prednjačili so tisti, ki so se merili v hitrostni tekmi (naloga je bila preprosta: najhitreje po poti, ki premore skoraj osemodstotni klanec). Predno so se podali na pot, so jih v skladu s pravili še vse enakomerno obtežili. Ker so šajtrge bolj ali manj enake, so naložili še za dobrih 30 kilogramov drv klafter, ki jih je bilo treba pripeljati na cilj. Dež ni ponehaval, vozila pa so kar prihajala: Celje, Novo mesto, Kneža vas pri Dobrniču, Šmihel pri Žužemberku, Radeče, Jagnjenica ...

»Domislila sva si, da bi imela šajtrgo, v kateri se bo delal špricar,« sta se pohvalila domačina Urban in Sandi. Nekaj minut za njima sta na start prišla Dejan in Blaž iz Radeč oziroma Jagnjenice. »V ponedeljek sva se odločila, da bova imelo poljsko kuhinjo, Blaž pa je pred tem že skuhal precej pasulja, ki sva ga delila med tekmovalce.«
Vsak se je moral prijaviti na dirko.
Vsak se je moral prijaviti na dirko.

Vmes sta se pojavili še šajtrgi, ki sta računali na visoko uvrstitev v kategoriji kreativnosti – bar in kuhinja na kolesih. Vmes se je začelo za Kumom jasniti, takrat pa je svoj kombi odprl Aljaž Krajšek, domačin, ki je s svojo domiselno šajtrgo vzel sapo! »Iz lesa sem izdelal mesarijo na kolesih! To je tipičen ploh. Štiri dni sem potreboval, da sem tole vse obžagal in zbrusil,« je ponosno razlagal Aljaž, ki je mesarijo na kolesih izdelal iz platane, breze in hrasta, tehtala pa je okoli 200 kilogramov! Dejansko je bilo že pred startom jasno, da je leseni pujs favorit v kategoriji kreativnosti.
Poskrbljeno je bilo tudi za žejo.
Poskrbljeno je bilo tudi za žejo.

Luka in Tadej sta se pripeljala iz Šmihela pri Žužemberku, kvartet pa je prišel iz Knežje vasi pri Dobrniču. Luka in Tadej sta prišla, da preizkusita nekaj novega. »Pri nas vozimo karolo, tu šajtrgo. Za dogodek smo izvedeli na facebooku, trenirali pa smo v kleti,« je povedala Klapa Kosci iz Knežje vasi. Zakaj tako ime, nas je zanimalo. Pa smo hitro izvedeli, da Klemen, Aleš, Andraž, Dejan z vrtnimi kosilnicami kosijo po vasi, zato tak vzdevek, ko združijo moči.


Ob 18. uri so se ekipe zbrale na startu hitrostne dirke, organizatorji so poskrbeli celo za prenos dirke na strani na facebooku PGD Svibno. Po slabih 14 minutah sta prva na cilj prišla Luka Zupančič in Tadej Mikuž, domačina, ki sta progo poznala, čeprav po njej nista trenirala. »Start je bil zelo pomemben. Če si hotel v ospredje, se je bilo treba drenjati,« sta povedala še vsa zadihana. Ključno prednost sta si nabrala na zadnjem vzponu. Na koncu sta bila vidno izmučena, po tleh pa so padla tudi drva, ki sta jih vozila od starta do cilja. Pa sta jih hitro spet zložila in potrdila zmago.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije