KDO JE UPRAVIČEN DO VRTCA?

Vrtci bodo ponekod še naprej normalno odprti: kako bo pri vas?

Sviz poziva ministrstvo, naj jasno opredeli skupine zaposlenih, ki so upravičene do oskrbe otrok v vrtcih.
Fotografija: Kateri vrtci bodo odprti? FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Kateri vrtci bodo odprti? FOTO: Voranc Vogel

Župani mestnih občin so na današnji videokonferenčni seji skupščine Združenja mestnih občin Slovenije uskladili enotno ukrepanje v času ponovno razglašene epidemije covida 19. Glede obratovanja vrtcev so zagotovili, da bodo lahko vsi starši, ki morajo biti naslednji teden na delovnih mestih, svoje otroke pripeljali v vrtec.
 

Preberite tudi: Kustečeva pojasnila, kdo vse lahko otroka pelje v vrtec


Župani so vse druge starše, katerih prisotnost na delu ni nujna, pozvali, naj otrok ne vozijo v vrtce. Ob tem so v sporočilu za javnost pojasnili, da bo organizacija posebnega režima delovanja vrtcev prilagojena lokalnim značilnostim.



V Združenju zasebnih vrtcev Slovenije pa ugotavljajo, da posamezni župani popolnoma izigravajo odlok vlade o zaprtju vrtcev. Vrtci vabijo starše, da pripeljejo otroke v nujno varstvo brez vsakršnega dokazila, kar pomeni, da vrtci pravzaprav ostajajo odprti, so zapisali v sporočilu za javnost.

To se po navedbah združenja dogaja na območju ljubljanske in novomeške občine, kot tudi v Medvodah, pa najbrž še kje drugje. Nad takšnim neodgovornim ravnanjem je predsednica združenja Taja Steblovnik ogorčena, saj obstajajo vrtci in župani, ki se trudijo ohranjati zdravje ljudi v širšem lokalnem okolju in se bodo strogo držali odloka vlade in ne bodo poskušali izigrati sistema. Vlado pa združenje poziva, da odločno ukrepa in ne dovoli samovolje županov. Opozarja, da se s takšnimi ravnanji postavljajo starši v neenak položaj.

Sviz pozval ministrstvo k opredelitvi 

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je ministrstvo za izobraževanje pozval, naj jasno opredeli skupine zaposlenih, ki so v prihodnjem tednu upravičene do oskrbe otrok v vrtcih. Meni namreč, da to ni jasno opredeljeno.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je namreč danes napovedala, da bodo vrtci v prihodnjem tednu delovali v zmanjšanem obsegu, pri čemer bodo sprejemali le otroke, katerih starši ne morejo dobiti drugega varstva. Pozvala je, naj otroka v vrtec v prvi vrsti pripeljejo tisti, ki opravljajo za državo in družbo nujno potrebne dejavnosti in poklice. Če pa se bo izkazalo, da obstajajo tudi drugi starši, ki ne najdejo drugega načina za varstvo otroka, bodo njihovo potrebo preverili in o njej odločili vrtci oziroma lokalne skupnosti.

V Novem mestu bodo še naprej odprti

V Svizu opozarjajo, da ni jasno, koga šteti med zaposlene, ki opravljajo za državo in družbo nujno potrebne dejavnosti in poklice. Kot pravijo, do njih prihajajo informacije, da v nekaterih občinah, na primer v Mestni občini Novo mesto, staršem že sporočajo, »da bodo v prihodnjem tednu vrtci zaradi potrebe po varstvu predšolskih otrok v večini odprti«.

»Iz tega je mogoče sklepati oziroma je že povsem očitno, da je lahko prav vsaka dejavnost 'potrebna za državo in družbo', da bodo merila za odločitve županov lahko povsem različna ter da niti zaposleni niti vodstva vrtcev še danes ne vedo, kdo bo moral prihodnji teden delati.« Iz besed ministrice po navedbah Sviza tudi sami zaposleni v vrtcih ne morejo razbrati, ali so tudi sami upravičeni do tega, da lahko lastne otroke odpeljejo v vrtce.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije