ZASEDENOST NARAŠČA

Toliko bolnikov, kot jih je zdaj, na novem covid oddelku še ni bilo

Novi prostori v UKC Ljubljana bi ob optimističnem razvoju epidemije postali center za zdravljenje covidnih bolnikov. S tem bi se naposled znova odprla ortopedska klinika.
Fotografija: Odprtje prvega dela novega oddelka za obolele s covidom 19 v ljubljanskem kliničnem centru je bilo 8. novembra. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Odprtje prvega dela novega oddelka za obolele s covidom 19 v ljubljanskem kliničnem centru je bilo 8. novembra. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Pred dobrima dvema mesecema so v ljubljanskem UKC odprli nove prostore za bolnike s covidom 19. Prostor, ki je dolga leta sameval nedokončan, so novembra v pičlih desetih dneh uredili za nove bolnike. Če se bo epidemija začela umirjati, bodo v te prostore diagnostično-terapevtskega servisa (DTS) namestili večji del covid bolnikov z drugih oddelkov in v kratkem znova odprli ortopedsko kliniko.

Trenutno je v novih prostorih bolnišnice nameščenih 59 oseb, kar je tudi največ do zdaj. Osmim bolnikom se je zdravstveno stanje poslabšalo, zato jih zdravijo na intenzivni negi, ki se nahaja v istem prostoru.

V novih prostorih je skupno šest con za bolnike s covid 19. V vsako od con je mogoče namestiti 25 bolnikov, v izrednih razmerah še več. FOTO: Twitter, posnetek zaslona
V novih prostorih je skupno šest con za bolnike s covid 19. V vsako od con je mogoče namestiti 25 bolnikov, v izrednih razmerah še več. FOTO: Twitter, posnetek zaslona
Sprva so nove prostore namestili 56 postelj, a kot je ob odprtju dejal generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar, je zmogljivosti postelj na tej lokaciji mogoče razširiti tako, da bo moč sprejeti do sto bolnikov, v izrednih razmerah tudi dvesto.

V UKC Ljubljana so nam potrdili, da so sicer v tem času v teh prostorih odkrili nekaj nepravilnosti, a nobene takšne, ki je ne bi mogli odpraviti sproti. Na novi lokaciji v bolnišnici so zagotovili vso prehrana, čiščenje, zbiranje odpadkov na primeren način in logistiko.

V UKC so nove prostore zgradili z mislijo, da se bo treba po doseženem vrhu epidemije covida 19 vrniti v običajne tirnice in zagotoviti vsem prebivalcem, ki bodo to potrebovali, ustrezne storitve in tudi krajše čakalne vrste. Kot so nam pojasnili, bi lahko ob optimističnem razvoju epidemije v kratkem znova odprli ortopedsko kliniko in klinični oddelek za gastroenterologijo, nato pa bi postopno v DTS selili večji del covid bolnikov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije