VODJA IMA 48 UR ČASA

To zdaj čaka vodjo Štajerske varde

Andrej Šiško ima 48 ur časa, da pove, ali se strinja z odločitvijo preiskovalnega sodnika.
Fotografija: Andrej Šiško. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Andrej Šiško. FOTO: Twitter

MARIBOR – Po tem ko je preiskovalni sodnik okrožnega sodišča v Mariboru v nedeljo zvečer za vodjo Štajerske varde Andreja Šiška, ki je osumljen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, odredil izpustitev na prostost, je zdaj na potezi zunajobravnavni senat tega sodišča. Ta ima 48 ur časa, da pove, ali se strinja z odločitvijo preiskovalnega sodnika.
Andrej Šiško. FOTO: Blaž Samec
Andrej Šiško. FOTO: Blaž Samec

Tožilstvo je pripor predlagalo zaradi ponovitvene nevarnosti, a je preiskovalni sodnik po zaslišanju privedenega ocenil, da glede na predložene dokaze tožilstva ni potrebe za odreditev pripora.

Na potezi zunajobravnavni senat 

Zadeva gre zdaj avtomatsko v odločanje na zunajobravnavni senat sodišča, so pojasnili na tožilstvu. Glede na obsežnost in kompleksnost zadeve je bilo neuradno pričakovati, da si bo ta vzel več dni časa. Tako tožilstvo kot tudi sodišče se namreč s sumi tovrstnega kaznivega dejanja še nista srečali, prav tako ni na voljo sodne prakse. A so danes na mariborskem okrožnem sodišču pojasnili, da mora zunajobravnavni senat o nestrinjanju preiskovalnega sodnika s predlogom državnega tožilca za odreditev pripora odločiti v roku 48 ur od predložitve odločitve preiskovalnega sodnika. Glede na to, da so odločitev preiskovalnega sodnika sporočili v nedeljo zvečer, je moč sklepati, da mora biti odločitev zunajobravnavnega senata sprejeta najkasneje v torek zvečer.




Če zunajobravnavni senat ob odločanju o nestrinjanju odredi pripor zoper neko osebo, je zoper ta sklep dopustna pritožba na višje sodišče. Če pritrdi preiskovalnemu sodniku in predlog za odreditev pripora prav tako zavrne, pa je odločitev dokončna, saj pritožba ni možna.
FOTO: AP
FOTO: AP

»Odločitev preiskovalnega sodnika, da ne odredi pripora zoper privedeno osebo, ne vpliva na nadaljnji postopek zoper privedenega, ki je za zdaj v domeni pristojnega državnega tožilstva. Slednje sme ne glede na odločitev preiskovalnega sodnika zoper privedenega vložiti obtožni akt ali zahtevo za preiskavo,« so še pojasnili na sodišču.

Tožilstvo po besedah vodje mariborskega okrožnega tožilstva Darka Simoniča še vedno stoji za stališči, ki jih je predstavilo v nedeljo pred preiskovalnim sodnikom. O nadaljnjih korakih še ne more govoriti. 
 
 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije