KAJ PA NAČRT MINISTRSTVA?

Strel v koleno: le perspektivnim otrokom dovolili treninge, ostali čepijo doma

Zdaj so pristojni dovolili treninge tudi mlajšim športnikom, ampak samo tistim, ki so člani reprezentanc. Kaj pa več kot 50.000 drugih, ki redno trenirajo, in preostalih otrok?
Fotografija: Mladi športniki FOTO: Shutterstock Photo
Odpri galerijo
Mladi športniki FOTO: Shutterstock Photo

Kdo vse lahko od 4. januarja trenira tako v zaprtih prostorih in na prostem? Zgolj elita slovenskega športa oziroma tisti, ki so vrhunski športniki ali mlajši, ki so člani reprezentanc. Ko smo sešteli, smo ugotovili, da gre za manj kot 1500 športnikov in športnic ter okoli 14.000 športnikov v kolektivnih športih. V Sloveniji se sicer z vsaj eno športno panogo ukvarja veliko otrok in mladostnikov (vsaj do oktobra se jih je).

Takole so zapisali na vladni spletni strani, 31. decembra, da se treningi dovolijo samo: 
  • vrhunskim športnikom (olimpijski, mednarodni in svetovni razred), gre za skupaj 538 športnikov, ki so s svojimi rezultati na mednarodni ravni dokazali svojo vrhunskost in ki bi jim odsotnost treninga onemogočila nadaljnjo konkurenčnost na mednarodni ravni;
  • perspektivnim športnikom, gre za 673 mladih športnikov, ki so v mladinskih kategorijah dosegli vrhunske mednarodne športne rezultate;
  • registriranim športnikom v mlajših starostnih kategorijah (mladinci in kadeti), ki so člani državnih reprezentanc, gre za okrog 1000 športnikov; omenjeni športniki so že delno zajeti v skupini perspektivnih športnikov; 
  • poklicnim športnikom, ki so starejši od 15 let in so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu za šport (gre za trenutno okrog 500 športnikov, ki pa so delno zajeti že v številki vrhunskih in perspektivnih športnikov). Status poklicnega športnika je oblika zaposlitvenega statusa.
Pri Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS) so nam povedali pred božičnimi prazniki, da je zadnje tri mesece bilo dovoljeno trenirati:
  • športnikom z nazivom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda (teh je 1267 po evidenci OKS-ZŠZ);
  • poklicnim športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu, pristojnem za šport: teh je 513 (po Ajpesu);
  • športnikom v kolektivnih športnih panogah in individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje državnih prvenstev v najvišjem kakovostnem nivoju za člane in mednarodnih športnih prireditev ter vadba  (teh je dodatnih ok. 14.000 po evidenci registriranih športnikov OKS-ZŠZ).

Otroci od 10. ali 12. leta naprej

Povejmo še, da so registrirani športniki od 10. (npr. plavanje, gimnastika, judo itd.) ali pa 12. leta naprej pri vseh drugih športih. To pomeni, da niti en otrok pod 10. letom ne more vaditi pri svojem trenerju. 


Otroci so tri mesece pri športu prepuščeni staršem. FOTO: Igor Mali Mali Igor
Otroci so tri mesece pri športu prepuščeni staršem. FOTO: Igor Mali Mali Igor

Bazeni so lahko že ves čas odprti

Pri novi odločitvi ministrstva za šport, ki ga je sprejela vlada, gre bolj za strel v koleno, saj so s tem dovolili treninge nekaterim plavalcem, ki so močno pritiskali na vlado, da bi lahko trenirali. Čeprav je šefica direktorata za šport Mojca Duopona v Dnevniku dejala, da so bazeni lahko že ves čas odprti, česar večina ni vedela. »Bazeni so že ves čas odprti, spet pod pogoji, da je to samo družina. Tako kot za fitnese zdaj velja tudi za bazene, če je dovolj prostora (50 m2 na posameznika) in primerna razdalja, da bo več rekreativcev v bazenu.« Rekla je še, da so tudi telovadnice in fitnese že pred 4. 1. 2021 lahko bili odprti, vódene vadbe pa še naprej niso dovoljene. »Telovadnice in fitnesi so že lahko bili odprti, a zelo omejeno. Zdaj bo lahko vadilo več posameznikov, tudi če ne bodo člani istega gospodinjstva, a pod posebnimi pogoji.« je še dodala (gl. Potrebna bo 5-metrska razdalja). 

 

Več o stiskah staršev, pa tudi o tem, kaj pravijo trenerji glede tega, da mladi ne morejo trenirati, v torkovi tiskani izdaji Slovenskih novic. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije