NATAŠA PIRC MUSAR

Predsednica: v četrtek bo prisegla večkratna državna prvakinja v bovlingu (FOTO)

Nekdanja novinarka in informacijska pooblaščenka na najvišjo politično funkcijo v državi stopa kot odvetnica brez političnih izkušenj, zavezana liberalnim vrednotam in varovanju človekovih pravic.
Fotografija: Poljub predsedniškega para: Nataše in prvega gospoda Aleša Musarja. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Poljub predsedniškega para: Nataše in prvega gospoda Aleša Musarja. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Na četrtkovi slavnostni seji državnega zbora bo prisegla prva predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki bo na tem mestu nasledila Boruta Pahorja. Ta je predsedniško funkcijo opravljal dva petletna mandata. Primopredaja poslov med njima bo potekala v petek.

image_alt
Med političarkama završalo. Nataša Pirc Musar: »Razočarana sem nad vami«

Pred nastopom funkcije bo pred državnim zborom izrekla naslednjo prisego:»Prisegam, da bom spoštovala ustavni red, da bom ravnala po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovala za blaginjo Slovenije.«

V volilno tekmo je Pirc Musarjeva vstopila prva in se ves čas držala pri vrhu javnomnenjskih anket. Ob precej ostri kampanji, v kateri je morala pojasnjevati svoje posle in posle svojega moža, se je po oktobrskem glasovanju s 26,88-odstotno podporo prebila v drugi krog kot drugouvrščena, za protikandidatom Anžetom Logarjem, ki je dobil 33,95 odstotka glasov. Nato pa je v novembrskem drugem krogu slavila s 53,89-odstotno podporo ob 53,6-odstotni volilni udeležbi.

Ta teden je sicer predstavila tudi svojo ožjo ekipo. Več preberite tu

Pri protokolu soprog predsednice

V času Pahorjevega predsedovanja je protokolarne naloge prve dame opravljala odvetnica Tanja Pečar, ki jo je Pahor predstavljal kot življenjsko partnerico, čeprav ne živita skupaj.

image_alt
Žrtev spletne prevare tudi bodoča predsednica Nataša Pirc Musar

Po izvolitvi Pirc Musarjeve pa bo protokolarne naloge prevzel soprog predsednice, podjetnik Aleš Musar. Napovedal je, da se bo udeleževal dogodkov, kot jih nalaga protokol.

Sicer pa bo urad predsednika še naprej zaznamovan s športnim duhom. Navdušenega tekača Pahorja bo namreč nasledila večkratna državna prvakinja v bovlingu Pirc Musarjeva.

Nataša Pirc Musar. FOTO: Jože Suhadolnik
Nataša Pirc Musar. FOTO: Jože Suhadolnik

image_alt
Kaj bo po 23. decembru delal Borut Pahor? Imamo odgovor

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije