MENJALI LOKACIJE

Policija sporočila podrobnosti glede ugrabitve slovenskega kapitana

Slovenska policija je aktivno sodelovala s švicarsko.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Na dan prihajajo podrobnosti ugrabitve 12 pomorščakov. 22. septembra 2018 v popoldanskih urah so oboroženci med krajema Lagos in Port Harcourt ob delti reke Niger približno 45 navtičnih milj jugozahodno od otoka Bonny Island napadli ladjo MV Glarus, ki je v lasti švicarskega podjetja Massoel Shipping. Kljub zaščitni žici na robu ladje so se vkrcali in z ladje, na kateri je bilo 19 pomorščakov, ugrabila dvanajsterico, in sicer enega državljana Slovenije, sedem filipinskih državljanov in po enega državljana Romunije, Ukrajine, Hrvaške ter BiH.

V dnevnem stiku s švicarsko policijo

Ugrabljence so s čolnom prepeljali na neznano lokacijo, verjetno pa so bili večino časa v delti reke Niger, pri čemer so stalno menjali lokacije. O ugrabitvi je bilo takoj obveščeno podjetje Massoel Shipping, ki je v reševanje primera vključilo strokovne sodelavce. Slovenska policija je bila v dnevnem stiku s federalno policijo Švice, ki je preiskovala ugrabitev.

V delo se je vključilo več enot slovenske policije, predvsem iz uprave kriminalistične policije GPU (policijski pogajalci in kriminalistični preiskovalci). Slovenska policija je bila v stalnem stiku z družino ugrabljenega slovenskega državljana zaradi zagotavljanja prenosa informacij in nudenja druge pomoči. »Ob tem se družini iskreno zahvaljujemo za izkazano zaupanje in sodelovanje,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Kmalu se bodo vrnili k družinam

Na nacionalnem nivoju je potekalo usklajeno in redno sodelovanje s Sovo in ministrstvom za zunanje zadeve. Vsi člani ugrabljene posadke so zdaj v Švici, kamor so dopoldne prispeli iz Lagosa. Po podatkih, ki so jih prejeli od švicarskih kolegov, je slovenski državljan v dobrem zdravstvenem stanju. V naslednjih dneh bo švicarska policija (oziroma pristojni švicarski tožilec) opravila razgovore z vsemi ugrabljenimi pomorščaki zaradi zbiranja dokazov v predkazenskem postopku zoper neznane storilce. Vsi pomorščaki se bodo predvidoma v naslednjih dneh vrnili k svojim družinam.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije