ODZIVI NA SODBO

Po obsodbi Šiška udaril Janša

Andreju Šišku so sodili zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Tomi Lombar, Delo

MARIBOR – Nekdanji predsedniški kandidat ter predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško je bil na mariborskem okrožnem sodišču spoznan krivega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve in obsojen na osem mesecev zapora. Nekdanji član podmladka SDS Matej Lesjak pa je bil, ker naj bi pomagal pri tem početju, obsojen na pogojno kazen treh mesecev.

Šiška so pridržali lani, potem ko je v javnost prišel posnetek shoda Štajerske varde v Apačah, na katerem je sodelovalo okoli 50 zakamufliranih posameznikov – nekateri so bili oboroženi s puškami in/ali sekirami –, poveljeval pa jim je Šiško.

Predsednik opozicijske SDS Janez Janša je na twitterju zapisal, da je »uboga ustavna ureditev, če jo lahko ogrozi Andrej Šiško. Nova sodnopolitična farsa slovenskega krivosodja


Nasprotno pa je minister za zunanje zadeve Miro Cerar obsodbo Šiška označil za uspeh pravne države. Cerar je bil na videoposnetkih na družabnih omrežjih takrat še v vlogi predsednika vlade deležen hudih kritik Šiška. Kot je povedal Cerar za STA, morajo tako nevarna, ekstremna dejanja, ki lahko imajo hude posledice in na neki način spodkopavajo pravni red, doživeti ustrezen pravni epilog. Slovenija mora namreč po njegovem prepričanju vsekakor ostati dežela kulture, miru in varnosti. Kot je dejal, mora ostati taka država, v kateri ne bo sovraštva, sovražnega govora in sovražnosti, ki poskušajo spodkopati temelje povezane Evrope in tudi dobrega sodelovanja, kakršnega ustvarjajo tudi z današnjim srečanjem odbora.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije