ŠTAJERSKA VARDA

Policija razkrila, kako ukrepa glede posnetkov urjenja

Nekateri na posnetku so oboroženi s puškami in sekirami.
Fotografija: Posnetek, ki je razburil javnost. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Posnetek, ki je razburil javnost. FOTO: Facebook

LJUBLJANA – Z objavo posnetkov urjenja skupine oboroženih zamaskiranih moških na spletnih omrežjih je seznanjena tudi policija. Preiskuje sume številnih kaznivih dejanj, med drugim kaznivih dejanj zoper človečnost in zoper suverenost države, o zadevi pa je seznanila tudi tožilstvo. Minuli konec tedna so se na spletu pojavili posnetki urjenja zamaskirane skupine moških, javnost pa je razburilo dejstvo, da so bili nekateri izmed njih oboroženi s puškami in sekirami.

Šiško: Ne gre za paravojaško enoto

Izkazalo se je, da skupino vodi nekdanji predsedniški kandidat Andrej Šiško, kar je tudi potrdil. Zatrdil pa je, da ne gre za paravojaško enoto, ampak za »prostovoljno obrambno skupino svobodnih ljudi dežele Štajerske« z imenom Štajerska varda.
Šiško je povedal, da so Štajersko vardo ustanovili že lani. FOTO: Twitter
Šiško je povedal, da so Štajersko vardo ustanovili že lani. FOTO: Twitter

Pri Generalni policijski upravi (GPU) konkretnih pojasnil glede Šiškove vloge zaradi varstva osebnih podatkov niso mogli posredovati, so pa potrdili, da so z objavo na spletu seznanjeni in so že začeli izvajati ukrepe.

Preiskujejo sum številnih kaznivih dejanj

Preiskujejo sume kaznivih dejanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem, kaznivih dejanj zoper javni red in mir, zoper človečnost ter zoper suverenost RS in njeno demokratično ustavno ureditev. Sumi kaznivih dejanj so povezani tako z dogodkom kot tudi z objavo posnetkov in komentarjev. O zadevi so seznanili Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani ter Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, pravijo pri GPU.

Policija sicer nadaljuje zbiranje obvestil in preverjanje vseh okoliščin in bo v skladu z zakonskimi pooblastili tudi ustrezno ukrepala.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije