ODZIV

Pingpong: Erjavec Židanu očita naivnost

Objavljeno 02. julij 2015 22.40 | Posodobljeno 02. julij 2015 22.40 | Piše: STA, T. L.

Erjavec Židanu skrivnostno obljublja, naj počaka na jesen.

Erjavec je po seji povedal, da je moral popustiti.

LJUBLJANA – Predsednik Desusa in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je na novinarski konferenci po današnji seji vlade dejal, da je izjava prvaka SD Dejana Židana, da stranka SD po izstopu Bojana Dobovška iz poslanske skupine SMC ni več pogrešljiva v koaliciji,image »precej naivna«. »Počakajmo na jesen,« je ob tem še nekoliko skrivnostno dejal.

Erjavec je namreč pojasnil le, da je jeseni »lahko stvar povsem drugačna, ker vidimo, kaj se dogaja v nekaterih poslanskih skupinah«.

Dobovšek je o svojem odhodu med nepovezane poslance poslansko skupino SMC obvestil v sredo.image Koalicija ima še vedno 51 glasov, vendar se je po Dobovškovem odhodu postavilo vprašanje pogrešljivosti najmanjše koalicijske stranke v koaliciji, saj imata SMC in Desus skupaj brez nje le 45 glasov, kar ne zagotavlja absolutne večine v DZ. Tako je Židan danes v izjavi novinarjem ob odhodu s seje vlade dejal, da je SD zdaj tista stranka, ki zagotavlja 46 glasov koalicije in več.

S priznanjem Palestine bodo še počakali

Sicer pa je Erjavec na tiskovni konferenci še povedal, da je vlada obravnavala gradivo, povezano s priznanjem Palestine kot samostojne in suverene države. Vlada podpira priznanje palestinske države, vendar bo s tem še počakala.

Erjavec je dejal, da se postavlja vprašanje primernega trenutka za priznanje, zlasti zato, da bi bil ta signal čim močnejši, da bi imelo to dejanje ustrezne posledice. »Gotovo bi bil ta signal najmočnejši, če bi to storilo več držav članic EU hkrati,« je prepričan.

»Če mi to priložnost izkoristimo in če zvodeni, potem tudi nismo kaj prida pomagali v političnem smislu, da bi prišlo do premika pri vprašanju palestinske države,« je poudaril.

Erjavec sicer meni, da je malo verjetno, da bi še letos več držav priznalo Palestino. Po njegovem mnenju je večja verjetnost, da se bo to začelo dogajati prihodnje leto, od marca naprej, ko bo jasnejše, ali se bo bližnjevzhodni mirovni proces premaknil z mrtve točke.

Deli s prijatelji