ODHOD DOBOVŠKA

Židan: Stranka SD ni več pogrešljiva v koaliciji

Objavljeno 02. julij 2015 15.44 | Posodobljeno 02. julij 2015 15.47 | Piše: STA, A. K.

Matjaž Han ne verjame, da se je moč SD zdaj z Dobovškovim odhodom povečala.

Dejan Židan, predsednik SD.

LJUBLJANA – Vodje koalicijskih poslanskih skupin se strinjajo, da odhod Bojana Dobovška iz poslanske skupine SMC med nepovezane poslance ne šibi koalicijske večine v DZ. Se pa s tem spremenijo razmerja v koaliciji, ugotavlja predsednik SD Dejan Židan in poudarja, da SD ni več pogrešljiva stranka v koaliciji. Dobovšek je o svojem odhodu med nepovezane poslance poslansko skupino SMC obvestil v sredo. Koalicija ima še vedno 51 glasov, vendar se je po Dobovškovem odhodu postavilo vprašanje pogrešljivosti najmanjše koalicijske stranke v koaliciji, saj imata SMC in Desus skupaj brez nje le 45 glasov, kar ne zagotavlja absolutne večine v DZ.

Ne verjame v večjo moč

»SD je zdaj tista stranka, ki zagotavlja 46 glasov koalicije in več,« je v izjavi novinarjem ob odhodu s seje vlade spomnil Židan. Medtem pa vodja poslancev SD Matjaž Han ne verjame, kot je dejal po današnjem srečanju koalicije, da se je moč SD zdaj s tem kaj povečala.

Špekulacije o skrhanih odnosih med SMC in SD so se namreč krepile v zadnjih tednih. So pa predstavniki obeh strank minuli teden po srečanju, na katerem so razpravljali o koalicijskem partnerskem odnosu, pojasnili, da premier Miro Cerar nima namena rekonstrukcije vlade.

Pričakovana poteza

O odhodu Dobovška med nepovezane poslance je spregovoril tudi koalicijski vrh pred sejo vlade, je po odhodu s srečanja pojasnila vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer. Kot je dejala, je partnerjem prenesla pojasnila, ki jih je prejela od nekdanjega poslanca SMC.

Medtem ko je vodja poslancev SMC v sredo dejala, da jih je odhod Dobovška presenetil, pa je minister iz vrst SMC Boris Koprivnikar danes novinarjem pred sejo vlade dejal, da je bila Dobovškova poteza pričakovana. Spomnil je, da so bila nesoglasja prisotna. A tudi Koprivnikar ocenjuje, da to ne bo povzročilo posebnih težav koalicije pri njenem delu v DZ.

Deli s prijatelji