V BLIŽINI LJUBLJANE

Otroci v obroču medvedov in volkov!

Pri CUDV Draga medvedka z mladičema, po Ižanki se klatijo volkovi.
Fotografija: Lovci opozarjajo, da so se medvedi že prebudili iz zimskega spanja in da so precej lačni. FOTO: Boris Uroda
Odpri galerijo
Lovci opozarjajo, da so se medvedi že prebudili iz zimskega spanja in da so precej lačni. FOTO: Boris Uroda

LJUBLJANA – Zima še kar traja in se noče posloviti, vendar pa so se medvedi že več kot očitno prebudili iz zimskega spanja. Domačini in pohodniki te dni množično poročajo o bližnjih srečanjih z divjimi zvermi oziroma o sledeh medvedjih in volčjih šap. Tako je Dejan Ogrinec v Trnovskem gozdu poleg sledi dveh medvedov opazil tudi popolnoma sveže sledi volka. Od domačinov je izvedel, da tam živi velik, kar 16-glavi trop volkov. Žara Benedika so presenetile stopinje v bližini lovske koče na Nanosu, kjer so bile razmere še čisto zimske. Prepričan je bil, da v tem času medvedje še spijo, zato je v trenutku, ko je zagledal stopinje, postal bolj pozoren na okolico in glasnejši pri gibanju. Tudi malo večkrat se je ozrl nazaj, čez ramo, ali kosmatinca ni kje v bližini.

Medvedje vse do stavbe

Podobno opažajo po vsej Sloveniji, v Ribnici, na Notranjskem, v Starem trgu pri Ložu, skratka povsod, kjer je medved doma. A za te kraje je prisotnost medveda nekaj običajnega, ni pa tako v Ljubljani in njeni bližnji okolici, kjer domačini in lovci opažajo, da je v tej hladni in dolgi zimi vse več lačnih rjavih kosmatincev, na pragu Ljubljane pa so prvič opazili tudi volkove. Tristo metrov pred Ljubljano so se čez Ižansko cesto sprehodili trije, dva so opazili v naselju Lipe.

Lovci opozarjajo, da so se medvedi že prebudili iz zimskega spanja in da so precej lačni. FOTO: Boris Uroda
Lovci opozarjajo, da so se medvedi že prebudili iz zimskega spanja in da so precej lačni. FOTO: Boris Uroda

Medvedka z dvema mladičema je bila opažena v Dragi pri Igu. Tam so prejšnji teden našli tudi srno, ki jo je raztrgal volk. Medvedje zveri so zasledili in opazili na Dobrovici pri Igu, ob vznožju Krima, na Trešniku in Šešerju. Gre za naselja, ki so od Ljubljane oddaljena od nekaj sto metrov do nekaj kilometrov.
Prav tam, kjer se sprehaja lačna medvedka z mladičema, ki je, kot vemo, za človeka najbolj nevarna, in kjer je lačen volk raztrgal srno, je Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Dolfke Boštjančič v Dragi, kjer živijo ali dnevno prihajajo otroci in odrasli s posebnimi potrebami. Le nekoliko bolj stran sta tudi osnovna šola in vrtec na Igu. »Res je, nedavno smo videli odtise medvedjih šap v snegu, lovci pa so nam povedali, da so v teh dneh tukaj medvedka z dvema mladičkoma in volkovi. Večkrat vidimo medvede, ki pridejo čisto do stavbe. A naši varovanci so popolnoma varni, nikoli niso zunaj sami. Poleg tega živimo in delamo tukaj že od leta 1984, v tem času smo se navadili na prisotnost medvedov. Predvsem zunaj ne puščamo smeti in zelo pazimo, da ne bi živali kakor koli spodbujali, da bi nas ogrožale. Volkovi pa so prvič tukaj,« zaskrbljene poskuša pomiriti direktorica CUDV Draga Valerija Bužan.

V tem tednu bodo povsod!

Tudi lovci nam potrdijo, da so medvedje in volkovi že čisto blizu Ljubljane in da so po tej dolgi, sneženi in hladni zimi precej lačni. Ker v gozdovih in v višjih legah zaradi veliko snega ni dovolj hrane, bodo prihajali v naselja in zagotovo bo v teh dneh veliko bližnjih srečanj. Previdnost zato ne bo odveč. Brane Ciber, starešina Lovske družine Ig, opozori, da so medvedi že zbujeni in da jih je na območju njihove lovske družine od pet do deset. »V tem tednu, ko se bo še bolj otoplilo, bodo povsod! Dolgo so spali in zdaj so zelo lačni, zato prihajajo tudi v naselja. Predvsem je treba opozoriti sprehajalce psov, naj jih imajo na povodcih. Če je pes spuščen, gre k medvedki, ta ga prestraši in gre nazaj k lastniku, medvedka pa za njim.

Volkovi se ne potikajo več le po gozdovih. FOTO: arhiv Dela
Volkovi se ne potikajo več le po gozdovih. FOTO: arhiv Dela

Najbolj nevarno je, če se človek znajde med medvedko in mladičem,« svetuje. Po njegovem mnenju je medvedov v Sloveniji preveč, odstrel pa premajhen. »Vsi naravovarstveniki iz mest se pritožujejo nad lovci, ki bi radi večji odstrel, a naj pridejo k nam in bodo videli, kako je, če ti medved povzroča toliko škode, kot je tukaj.« Tudi predsednik Lovske zveze Slovenije Lado Bradač, sicer tudi starešina Ljubljani bližnje Lovske družine Tomišelj, meni, da je v okolici Ljubljane in po vsej Sloveniji veliko preveč medvedov in volkov. »Precej nenavadno je, da volk raztrga živino na domačiji sredi naselja in da se volkovi sprehajajo po Ižanki. Volkovi tako blizu Ljubljane so nekaj novega, to zimo jih opažamo prvič, prej jih ni bilo. Tudi medvedja populacija zelo hitro narašča, pred šestimi leti jih je bilo 425, zdaj jih je že 580 v Sloveniji. Žal nam je, da se je ministrstvo za okolje politično odločilo za manjši odstrel. Mislim, da je medvedov preveč. Na območju naše lovske družine jih je trenutno okoli osem, a to so seveda prehodni medvedi, ki se selijo iz kraja v kraj.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije