O ODPRAVNINAH

Od višine se zvrti: vodstvo RTVS poskrbelo za tako visoke odpravnine svojih ljudi?

Na RTV pravijo, da so poskrbeli le za odpravo plačnih nesorazmerij.
Fotografija: Andrej Grah Whatmough, izvoljeni generalni direktor RTV, Ljubljana, 28. 1. 2021. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Andrej Grah Whatmough, izvoljeni generalni direktor RTV, Ljubljana, 28. 1. 2021. FOTO: Voranc Vogel

Vodstvo Radiotelevizije Slovenija je s Sindikatom delavcev radiodifuzije Slovenije in Sindikatom kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija podpisalo aneks h kolektivni pogodbi javnega zavoda in odpravilo plačna nesorazmerja pri najnižje uvrščenih poklicih v plačnem sistemu, so sporočili z RTVS in pojasnili, da so z omenjenima sindikatoma pregledali vse poklice v javnem zavodu in ugotovili, da je 136 poklicev v produkciji in na umetniškem področju podplačanih oziroma uvrščenih v neprimerni razred. Odprava plačnih nesorazmerij bo za omenjene poklice začela veljati že od 1. januarja naslednje leto, so zapisali. Aneks 14 je bil v uradnem listu objavljen 9. 12.

»S podpisom aneksa številka 14 h kolektivni pogodbi javnega zavoda je vodstvo razrešilo tudi eno od stavkovnih zahtev Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS, četudi ta pri pripravi aneksa številka 14 v nobenem delu ni sodelovala,« so dodali.

To pa je le ena stran zgodbe. Na drugo stran opozorijo predstavniki zaposlenih RTVS, združeni v kolektiv RTV SMO: »Grah Whatmoughu je uspelo poskrbeti za svoje najožje sodelavce. V uradnem listu je bil 9. 12. objavljen aneks h kolektivni pogodbi RTV, po katerem se bo vsem, ki se jim bodo prekinile pogodbe o zaposlitvi in se bodo morali vrniti na prejšnja delovna mesta, izplačal največ 20-kratnik osnovne plače. Preračunajte, koliko filmov, risank ali športnih prenosov bo šlo v žepe Grah Whatmoughovega generalnega vodstva!« so zapisali na spletni strani in opozorili na sporni 7. člen aneksa.

Po informacijah N1 k podpisu niso pozvali novinarskega sindikata.

Spomnimo, da je generalni direktor Andrej Grah Whatmough bolniško odsoten in ne podpisuje nobenih pogodb, le pri omenjenem aneksu je naredil izjemo, navajajo v kolektivu RTV SMO.

7. člen. FOTO: RTV SMO, posnetek zaslona
7. člen. FOTO: RTV SMO, posnetek zaslona

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije