OBIČAJI

Obrezali vinsko trto in obešali klobase

V Društvu vinogradnikov Čentiba ohranjajo običaje. Najprej so se ustavili v vinogradu Štefana Kepeta.
Fotografija: Na vinsko trto so obesili mesne dobrote.
Odpri galerijo
Na vinsko trto so obesili mesne dobrote.

V društvu vinogradnikov Čentiba pri Lendavi so nadvse ponosni na svoje delo, saj ohranjajo običaje, ki so povezani z vinogradništvom. Na dan svetega Blaža so opravili prvi rez vinske trte, na ta dan pa v Društvu vinogradnikov Čentiba obiščejo kleti svojih članov.

Na vinsko trto so obesili mesne dobrote.
Na vinsko trto so obesili mesne dobrote.

Po navadi pri prvem gospodarju opravijo rez ter potaknjence spravijo v vodo. Ta bo vinogradnikom kazalnik rodnosti za aktualno leto na dan svetega Jurija. Letos so rez opravili v vinogradu Štefana Kepeta iz Gaberja, ki je sam prikazal, kako ga opravi.

Pri obredu so bili prisotni člani društva, vabljeni pa so bili tudi člani vinogradniških društev iz Dobrovnika in iz sosednje Madžarske. Vinogradnik Kepe je za pohodnike pripravil prigrizek in svoja najboljša vina. V njegovem vinogradu vsa družina pomaga pri opravilih.

Pohodniki so bili prešerne volje. FOTOGRAFIJE: Jože Žerdin
Pohodniki so bili prešerne volje. FOTOGRAFIJE: Jože Žerdin

Nato so pohodniki pot od Čentibskih goric nadaljevali od kleti do kleti po istem bregu, kjer ima svojo klet tudi Štefan Kiralj, ki je prav tako dolgoletni član društva. Tudi pri njegovi kleti pohodniki niso ostali ne žejni ne lačni. Na tretji postaji je družbo čakal Štefan Vidak z ženo Gizelo.

Štefan je zelo aktiven član društva in tudi član predsedstva. Gizela je pohodnikom pripravila kruhke in pecivo, Rajko, kot kličejo gospodarja, pa je bil zelo počaščen, da so letos obiskali njegovo klet. Na zadnji postaji, že skoraj v temi, je družba zavila še k Ladislavu Šimonu, ki je prav tako zvest član čentibskega društva.

Prvi rez
Prvi rez

Tudi tam so pohodnike razvajali z različnimi dobrotami. Nato so se spustili v dolino, k vaškemu domu v Čentibi, kjer so članice društva pripravile domače krvavice in krompirjevo solato. Na mizo so postavili društveno vino, niso pa pozabili niti na glasbo in zabavo do večernih ur. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije