V TARČI

Nove težave za SD? Inštitut v vili na Levstikovi kot obvodno financiranje stranke?

Prah okrog SD se ne poleže.
Fotografija: Nekdanji sedež SD na Levstikovi v Ljubljani. Črt Piksi FOTO: Črt Piksi 
Odpri galerijo
Nekdanji sedež SD na Levstikovi v Ljubljani. Črt Piksi FOTO: Črt Piksi 

Kot je znano, je zadnje tedne v središču pozornosti javnosti afera z nakupom sodne stavbe in posledično saga z odstopanjem ministrice Dominike Švarc Pipan ter notranjih bojev v stranki SD. Oditi je moral nekdanji glavni tajnik stranke Klemen Žibert, a prah se še ni polegel. Kot so poročali v oddaji Tarča na TV Slovenija, je Žibert skupaj s Tanjo Fajon  jeseni leta 2022 ustanovil Inštitut 1. maj. Namen inštituta naj bi bil ustvarjati strokovne vsebine za stranko. A kot so navedli v oddaji, je večina denarja pri tem namenjenega za plače in visoko najemnino, ki jo inštitut plačuje stranki SD. 

image_alt
»Za SD najhuje šele prihaja,« ocenjuje analitik Zorko

Za tri zaposlene najema Inštitut celotno 450 kvadratnih metrov veliko vilo na Levstikovi v centru Ljubljane, kjer je bil več let tudi sedež stranke. Direktor Inštituta Jan Škobrne, bivši poslanec SD-ja, je razkril, da je najemnina 13.500 evrov mesečno.

image_alt
Golob naj bi sprejel odstop pravosodne ministrice

Glede namigovanj, da gre za obvodno financiranje stranke pa je za Tarčo pojasnil, da bi »stranka blahko prostore oddala komurkoli, jaz sem vesel, da jih je oddala inštitutu, ker lahko bi tukaj potekal samo tržni program, samo nekaj, kar bi koristilo interesom nekega kapitalskega lastnika, tako pa bo to hiša naprednih idej, ki bo odprta za ljudi.«

Skoraj 400 tisoč evrov prihodkov

V prvem letu poslovanja je imel Inštitut 1. maj skoraj 400 tisoč evrov prihodkov. In večino denarja je bilo iz donacij posameznikov in podjetij, kot je dejal Škobrne, jih ne sme razkriti. Je pa zatrdil, da denar ne prihaja iz tujine, ali od koga, ki bi bil v posredni ali neposredni lasti republike Slovenije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije