REŠEVALNA AKCIJA

Koroška je pod vodo: tako so reševali žensko iz vozila, otežen dostop do zdravstvenih ustanov (VIDEO)

Deroča voda odnaša vse pred seboj. Posnetki so naravnost strašni.
Fotografija: Reševalna akcija FOTO: Koroška Čveka, Facebook
Odpri galerijo
Reševalna akcija FOTO: Koroška Čveka, Facebook

Na ministrstvu za zdravje ob izrednih vremenskih razmerjih skrbno spremljajo razmere na terenu, ki so resne. Vse bolnišnice in zdravstveni domovi imajo v primeru poplav pripravljen načrt zaščite in reševanja, v katerih se določita način obveščanja in zagotavljanje pomoči poplavno prizadetim območjem. Zdravstveni domovi po državi so večinoma odprti in se prilagajajo razmeram na terenu, ki se sicer iz minute v minute spreminjajo.

Trenutno so izredne razmere v Psihiatrični bolnišnici Begunje, kjer že poteka premestitev pacientov v druge ustanove. Voda je zalila celotno območje bolnišnice, kletne in pritlične prostore, kjer so funkcionalni prostori bolnišnice, ambulantni prostori, urgenca. Dostop do bolnišnice je onemogočen. Na ministrstvu so v stalnem stiku z vodstvom bolnišnice, ki sporoča, da so premestili 30 od 80 pacientov ter so že kontaktirali civilno zaščito in prosili za pomoč. Zdravstveno stanje pacientov ni ogroženo, zdravstvena oskrba poteka skladno z razmerami na terenu.

Otežen je tudi dostop do zdravstvenih ustanov v Koroški regiji, težave pa so nastale tudi v Splošni bolnišnici Trbovlje. Na tem območju predstavljajo največjo oviro zaprta cestišča. V tem trenutku je najbolj pomembno, da ni ogroženo življenje pacientov in zaposlenih ter da je zagotovljena nujna zdravstvena oskrba. Na ministrstvu se pridružujejo pozivu vseh ostalih služb na terenu in prosijo prebivalce, da pazijo nase, na svoje življenje in delujejo samozaščitno.

Apokaliptični posnetki

Ob obilnih padavinah, ki so zajele državo, so nastali apokaliptični posnetki. Na družbenih omrežjih iz minute v minuto ljudje iz vse  države objavljajo strašne posnetke, ob katerih vas bo streslo.

Eden izmed takšnih je nastal na cesti Mežica–Prevalje. Deroča voda odnaša vse pred seboj. Posnetek so objavili na facebooku na strani Koroška Čveka, kjer so zapisali, da so žensko iz vozila reševali z vrvjo, ker sta bila v bližini ravno dva plezalca, ki sta imela opremo v vozilu.

Na novinarski konferenci je poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan poudaril, da so na terenu vse ekipe, poudaril pa je tudi dobro koordinacijo in pripravljenost za pomoč na najvišji medresorski  ravni. Kot je dejal, je trenutno najhuje v Zgornjesavinjski dolini, na Gorenjskem in Koroškem, kjer je odneslo tudi most na glavni prometni povezavi. Precej težave je zaradi prekinjenih komunikacijskih povezavah, a pri njihovem ponovnem vzpostavljanju naj bi sčasoma po besedah Šestana pomagala Slovenska vojska.

Minister za obrambo Marjan Šarec povedal, da so od jutranjih ur vse ekipe na terenu. Najprej se je reševalo življenja, zdaj pa še vse ostalo. Pravi, da se razmere počasi izboljšujejo. SV ni v pripravljenosti, ampak 250 vojakov z vso možno mehanizacijo že pomaga na terenu, predvsem na Koroškem.

Od jutra delujeta tudi letalski enoti SV in Policije, če bo treba, bomo reševanja izvajali tudi z oklepnimi vozili. Aktivirane so tudi vse sile CZ. Podatki o prevoznosti cest in dostopnosti do lokacij se spreminjajo iz ure v uro, ima skoraj celotna Slovenija težave s prevoznostjo cest.

Fotografije in posnetki s Koroške na družbenih omrežjih razkrivajo, kako hudo je v tem delu Slovenije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije