DO 12. JANUARJA

Kinodvorane zaprte, kulturne prireditve še naprej prepovedane

Še naprej ostaja omejitev pri verskih obredih.
Fotografija: Kulturne prireditve z gledalci so prepovedane. FOTO: Vogel Voranc
Odpri galerijo
Kulturne prireditve z gledalci so prepovedane. FOTO: Vogel Voranc

Do 12. januarja 2021 je slovenska vlada na dopisni seji podaljšala začasno prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev. So pa od sobote med izjemami poleg knjižnic in ogleda kulturne dediščine na ograjenih odprtih javnih površinah v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko tudi muzeji in galerije. Ti bodo svoje storitve lahko ponujali v osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški, gorenjski in v primorsko-notranjski statistični regiji. Pri tem veljajo enaki pogoji in omejitve kot za knjižnice.


Verski obredi delno dovoljeni

Ob tem je podaljšala tudi omejitve pri verskih obredih. Skladno z odlokom o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode pa se verski obredi lahko opravljajo pod strogimi omejitvami. Verske skupnosti morajo še naprej skrbeti za minimalni možni stik med člani cerkva oziroma drugih verskih skupnosti, redno prezračevanje ali ustrezno ventilacijo verskih objektov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda, obvezno nošenje zaščitnih mask ter razkuževanje rok za člane cerkva oziroma drugih verskih skupnosti ob vstopu in izstopu iz verskih objektov.

V zaprtih prostorih je tako na 30 kvadratnih metrih lahko ena oseba, izjemoma več, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Vsi, ki niso iz skupnega gospodinjstva, pa morajo ohranjati razdaljo metra in pol. Če je verski objekt manjši od 30 kvadratnih metrov, je v njem lahko en verski uslužbenec in en udeleženec, več pa le v primeru, da so iz skupnega gospodinjstva.


Čaka se odločitev o šolah in vrtcih

Vlada naj bi sicer v 'covidni' sestavi odločila tudi, kako se bodo odpirale šole v januarju 2021. Načrt naj bi sicer bil, da se prvi šolarji vrnejo v razrede 6. januarja. V Sloveniji je v vrtce vključeno 82.000 otrok, v vrtcih pa so ogorčeni, ker nimajo nobenih odgovorov in ne vedo niti, kaj bo 4. januarja. 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije