ARBITRAŽA

Juncker bi rad Slovenijo pometel pod preprogo

Odločitev Evropske komisije o arbitraži postavlja pod vprašaj njeno verodostojnost, pravi Matjaž Nemec.
Fotografija: Evropska komisija deluje verodostojno? FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Evropska komisija deluje verodostojno? FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Ostri odzivi na delovanje Evropske komisije, ki očitno ignorira mnenje pravne službe o uveljavljanju arbitražne odločbe o meji s Hrvaško, se vrstijo z vseh strani. Evropski poslanec Igor Šoltes pravi, da je to le še en dokaz, kako netransparentno in neverodostojno deluje predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

»Argumente, ki mu niso v prid, četudi so ti utemeljeni na strokovnih in pravnih temeljih, najraje pomete pod preprogo,« je v sporočilu za javnost zapisal Šoltes. »V konkretnem primeru pa gre celo za popolno ignoriranje prava. Neverjetno je, da je Juncker še preteklo sredo v Evropskem parlamentu v Strasbourgu jasno povedal, da je treba sodbe sodišč spoštovati, nato pa že čez nekaj dni pride na dan, da je ravnal povsem nasprotno in ignoriral mnenje lastne pravne službe. Ta je po dokumentih, ki so pricurljali v jasnost, nedvoumno potrdila, da neizvršitev arbitražne odločbe na strani Hrvaške pomeni ne le kršitev mednarodnega prava, pač pa tudi pravnega reda EU.«
 
Šoltes tudi meni, da Komisija celo pristaja na kršitve prava EU, »jih celo dovoljuje, kar je izredno škodljivo, povsem nenačelno, celo nevarno. In tu ne gre le za Slovenijo, temveč za mnogo več. Imamo namreč Komisijo, ki zavestno dovoljuje kršitve mednarodnega in evropskega prava, njen predsednik pa na to temo ne dovoli niti odprte razprave, saj te točke sploh ni uvrstil na dnevni red. Ravno danes je Komisija ponovno potrdila, da razprave kolegija komisarjev na to temo enostavno ne bo. Očitno se sprenevedanje nadaljuje.«

Nemec zahteva odziv Evropskega parlamenta

Da je verodostojnost Evropske komisije pod vprašajem, je prepričan tudi predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) Matjaž Nemec (SD). »Da Komisija ne bi upoštevala mnenja svojih služb, še posebej, ko govorimo o pravni službi, se namreč zgodi zelo redko,« je povedal.

Razkritje nakazuje, da naveza med Junckerjem in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem dejansko presega vladavino prava in tudi njeno spoštovanje, kar je temelj Evropske unije, je dodal. Poudaril je še, da razkritje kaže tudi, da se pri delovanju Komisije v ospredje postavlja strankarske interese in interese posameznih držav, ne pa celotne družine evropskih držav. Juncker in Plenković sicer prihajata iz iste politične skupine, Evropske ljudske stranke. Nemec je ob tem zahteval odziv ustreznih institucij v Bruslju, tudi Evropskega parlamenta.

Cerar v tožbo

Nemški Spiegel je konec preteklega tedna poročal, da je pravna služba Evropske komisije v mnenju z datumom 14. maj 2018 zapisala, da večina trditev, ki jih je v predlogu tožbe v skladu z 259. členom Pogodbe o EU predstavila Slovenija glede kršitev prava EU na strani Hrvaške, drži, in da bi morala Evropska komisija v mnenju to podpreti. Juncker naj bi, tudi na prošnjo hrvaškega premierja, nasvet lastne pravne službe ignoriral.

Potem ko je Evropska komisija sredi junija po izteku trimesečnega roka sporočila, da ne bo podala mnenja o slovenski tožbi proti Hrvaški v povezavi z njenim neizvajanjem arbitražne razsodbe o meji, je Cerarjeva vlada sklenila, da gre v tožbo sama. Tako je Sodišču EU 13. julija predložila tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Novi minister za zunanje zadeve Miro Cerar bo svoje mnenje podal še danes.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije