»NISMO NA PRODAJ«

Janši se smeji, njegov nekdanji minister dobil košarico

Po Toninu je svoj odgovor Damijanu, ki želi postati naslednji mandatar, sporočil še Počivalšek.
Fotografija: Zdravko Počivalšek se je z Damijanom srečal bolj vljudnostno. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek se je z Damijanom srečal bolj vljudnostno. FOTO: Leon Vidic, Delo

Prvak SMC Zdravko Počivalšek se je sestal z vodilnim pobudnikom Koalicije ustavnega loka Jožetom P. Damijanom, s katerim sta si izmenjala poglede na delovanje vlade in njeno odzivanje na trenutno zdravstveno in ekonomsko krizo.

Počivalšek je uvodoma predstavil zgodovino SMC in poudaril, da so bili korekten partner v koaliciji Marjana Šarca in da nadaljujejo izvajanje svojega programa v vladi Janeza Janše. Pri tem je Počivalšek izpostavil, da je SMC stranka dialoga in povezovanja, ki želi presegati obstoječi razkol v slovenski politiki in družbi, so sporočili iz stranke.
 
Preberite tudi:
Usklajena akcija Janševih ministrov, odzvala sta se na govorice

Damjanu se je Počivalšek zahvalil za ponudbo, a »nikakor ne želi, da bi gojili iluzije in pričakovali izstop stranke iz sedanje vlade, saj se ta operativno in učinkovito sooča z največjim izzivom našega časa«. Dodal je tudi, da SMC ni na prodaj in da je vodstvo stranke v tej odločitvi enotno: »Ta odločitev je dokončna, saj želi stranka presekati dvome in špekulacije glede tega«.

Damijan je dejal, da je tak odgovor pričakoval in ga sprejema. Na koncu mu je Počivalšek dejal, da si tudi v prihodnje želi iskrene kritike delovanja vlade, še posebej pa konkretnih vsebinskih sugestij za sedmi paket ukrepov, ki ga bo vlada začela pripravljati že prihodnji teden, so še sporočili iz SMC.

Ponudba partnericam SDS

Konec oktobra je Damijan, minister za razvoj v prvi Janševi vladi, ki pa je odstopil že po treh mesecih, prvakom koalicijskih SMC, NSi in Desus poslal programski dokument s prioritetami nove vlade do volitev 2022, o katerih so se prej poenotili z opozicijskimi LMŠ, SD, Levico in SAB, ter vabilo k pogovorom. V spremnem pismu je zapisal, da se zaveda njihovega položaja, a istočasno v tem ne vidi ovire, »da ne bi odprto in odkrito skupaj spregovorili o možnosti boljše alternative, kjer bi bila tudi njihova prizadevanja deležna večjega upoštevanja«.

Kot prvi se je z Damjanom srečal prvak NSi Matej Tonin, ki mu je sporočil, da NSi ne more sodelovati pri alternativnih poskusih oblikovanja vlade. Damijan se je sestal tudi z nekdanjim in najverjetnejšim bodočim prvakom Desusa Karlom Erjavcem. Že pred tem so v stranki upokojencev napovedali, da bi do morebitnih vsebinskih pogovorov lahko prišlo šele po kongresu stranke konec tega meseca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije