POVRAČILNI UKREP

Iran sankcioniral Milana Zvera: očitajo mu, da podpira terorizem

Gre za povračilni ukrep države zaradi sankcij, ki jih je Evrospka unija uvedla proti Iranu. Na seznamu so napačno zapisali priimek Milan Azver in ne Milan Zver.
Fotografija: Milan Zver. FOTO: Voranc Vogel 
Odpri galerijo
Milan Zver. FOTO: Voranc Vogel 

Evropski poslanec Milan Zver je eden dveh vodij skupine Prijatelji svobodnega Irana. Zaradi te funkcije se je znašel na seznamu sankcioniranih posameznikov in institucij Islamske republike Iran. Med njimi je osem institucij z območja Evropske unije in 12 posameznikov. Celoten seznam posameznikov si oglejte spodaj. Gre za povračilni ukrep Irana zaradi sankcij, ki jih je Evropska unija uvedla proti Iranu po smrti 22-letne Mahse Amini med priporom in zatiranju protestov, ki so sledili. Več o tem preberite tukaj.

Seznam sankcij proti posameznikom. Na seznamu so napačno zapisali priimek Milana Zvera. FOTO: zaslonski posnetek
Seznam sankcij proti posameznikom. Na seznamu so napačno zapisali priimek Milana Zvera. FOTO: zaslonski posnetek

Kot so zapisali na iranskem zunanjem ministrstvu (v angleščini), so sankcije uvedli proti ljudem in organizacijam »zaradi njihove namerne akcije v podporo terorističnim skupinam, spodbujanja terorizma in nasilja ter povzročanja nemirov, nasilja in terorističnih dejanj in kršenja človekovih pravic v Iranu«.

Irancem se je med pisanjem objavljenega seznama primerila napaka, tako da se je na seznamu znašel Milan Azver.

Na vse skupaj se je že odzval predsednik SDS Janez Janša, ki je na twitterju zapisal: »Tole seveda ni šala. Iranski režim (financiran tudi z oprano milijardo+ v #IranNLBgate) je v zadnjem desetletju organiziral vrsto atentatov po Evropi

Politično motivirane sankcije

Evropska unija zavrača sankcije, ki jih je Iran uvedel proti več pravnim osebam in posameznikom iz EU, med njimi slovenskemu evroposlancu Milanu Zveru, je danes povedal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella, Peter Stano. Poudaril je, da so te sankcije politično motivirane.

»Lahko rečem zgolj, da Evropska unija zavrača te sankcije, saj se zdi, da so povsem politično motivirane, medtem ko imajo sankcije EU pravno podlago in temeljijo na jasnih dokazih o kršitvah človekovih pravic v Iranu,« je v odgovoru na vprašanje STA dejal Stano. Sankcije jih ne skrbijo, je poudaril, skrbi pa jih usoda mladih Irancev, ki zahtevajo svobodo izražanja in spoštovanje s strani oblasti. Zato je iranske oblasti pozval, da zagotovijo temeljne svoboščine prebivalcev in se ne osredotočajo na politično maščevanje in protiukrepe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije