DELOVNI POSVET

Golob sporočil, kakšne ukrepe je sprejela vlada (V ŽIVO)

Na mizi je tudi sodelovanje med koalicijo in opozicijo.
Fotografija: Posvet predsednika vlade Roberta Goloba s predstavniki političnih strank in energetskih podjetij ter z ekonomskimi strokovnjaki o spopadanju z aktualnimi izzivi. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Posvet predsednika vlade Roberta Goloba s predstavniki političnih strank in energetskih podjetij ter z ekonomskimi strokovnjaki o spopadanju z aktualnimi izzivi. FOTO: Voranc Vogel

Dopoldne je potekal delovni posvet predsednika vlade Roberta Goloba s predsedniki in z vodji poslanskih skupin parlamentarnih strank, s predstavniki energetskih podjetij ter z ekonomskimi strokovnjaki na temo ukrepov za zajezitev prehranske in energetske draginje ter zagotovitev energetske varnosti države. Golob je na tiskovni konferenci sporočil, kako je potekal sestanek.

Ukrepi, ki so jih sprejeli, bodo začeli veljati s 1. septembrom. Najprej želijo poskrbeti za najbolj ranljive, to so posamezniki, zato so ukrepi pred gospodarstvom namenjeni njim. Izenačili bodo uporabnike vseh energentov, da ne bo prišlo do take diskriminatornosti kot prejšnjo zimo. Predlagali bodo zakon, ki določa znižanje stopnje DDV za vse energente z 22 odstotkov na 9,5 odstotka. »Upamo, da bosta zakona pod streho pred 1. oktobrom, sprejemala se bosta po skrajšani proceduri,« je povedal premier. 

Drugi ukrepi se tičejo regulacije energentov. Jutri nameravajo zamejiti zgornjo ceno zemeljskega plina na raven, ki je vzdržna in je bistveno pod nabavnimi cenami, ne samo za posamezne uporabnike in malo gospodarstvo, temveč tudi za javne zavode.

»Jutri bomo predstavili nove ukrepe proti draginji. Dosegli bodo vse, cene se bodo znižale za vse odjemalce zemeljskega plina s 1. septembrom. Naslednji korak je, da poskrbimo, da ne bo prišlo do prekinitve dobave,« je še povedal Golob.

Sestanek je bil po besedah predsednika vlade zelo konstruktiven, vse stranke so si bile soglasne pri sprejemanju ukrepov. 

Pred tem pa je pred novinarje stopil tudi Luka Mesec, ki je spregovoril o družinski zakonodaji, ukrepih proti draginji, dolgotrajni oskrbi, inšpektoratu za delo in drugih temah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije