NAGRADNI NATEČAJ

Gojzarje dobijo Tomaž, Justina in Mira

Znani so avtorji najboljših zgodb literarnega natečaja Prvič na Triglav.
Fotografija: Avtor zmagovalne zgodbe Tomaž Radšel z družbo leta 2009 na Triglavu FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Avtor zmagovalne zgodbe Tomaž Radšel z družbo leta 2009 na Triglavu FOTO: osebni arhiv

Ko smo ob začetku poletja začeli na Slovenskih novicah praznovati 240. obletnico prvega pristopa na Triglav in smo skupaj s Turizmom Bohinj pripravili nagradni literarni natečaj Prvič na Triglav, si nismo mislili, s koliko lepimi doživetji nas bodo osrečili naši bralke in bralci. Kar 70 zgodb ste poslali, kar priča o tem, da ima Triglav prav posebno mesto v naših srcih.

Zgodbe ste nam pošiljali z vseh koncev Slovenije, a tudi iz tujine. Celo iz daljne Argentine smo dobili pismo, pa iz Švice. Vse generacije ste se nam pridružile pri opisovanju svojih dogodivščin, od devetletnega Maksa Mehleta, ki je s starši in 16-mesečno sestrico pred dvema tednoma ob štirih zjutraj krenil na pot, do 75-letne Brigite Krisper, ki se je pred 56 leti podala na našo najvišjo goro na poročno potovanje. Pisali ste nam komenski gasilci, člani Prostovoljnega gasilskega društva Komen, ki so leta 1986 Triglav povišali za celih 13,8 metra, saj so na vrhu izvedli gasilsko vajo in postavili »prostostoječo« lestev.

Premalo prostora je za vse prelepe misli in doživetja in komisija, ki smo jo sestavljali Marko Viduka iz Turizma Bohinj, Martin Šolar, podpredsednik Planinske zveze Slovenije, in Tina Horvat s Slovenskih novic, se je znašla pred nadvse težko nalogo – izbrati najboljše zgodbe. Po branju, branju in še enkrat branju smo se le uskladili in odločitev je padla.

»Zatem so se oblaki v hipu razkadili, da se je videlo do Malega Triglava, in potem je črn krokar počasi preletel obzorje. Nato je v hipu obrnil glavo ter pogledal proti nam, ki smo rahlo zaskrbljeno gledali skozi okno. To je znak. To je znak! Hvala oblaki, da ste šli stran, hvala krokar, da si sporočil! Okej, gora je pripravljena. Triglav kliče. Gremo na vrh. Juhuhu. Končno, stari! In smo šli na vrh. Tako sem se v sredo, petega avgusta 2009, deset minut pred dvanajsto dotaknil Aljaževega stolpa na vrhu Triglava. Bilo mi je prvič! Res kul občutek,« je končal svojo zmagovalno zgodbo Tomaž Radšel.

Po oceni komisije si je drugo mesto zaslužila 88-letna Justina Koletnik, ki je pred 47 leti osvojila Triglav kot udeleženka pohoda Sto žensk na Triglav, njeno zgodbo pa je po nareku napisal njen sin, saj je gospa na invalidskem vozičku, desnica pa je pri pisanju ne uboga več.

Tretjeuvrščeno zgodbo je napisala Mira Papež, govori pa o tem, kako si je njena hči Špela za deseti rojstni dan zaželela pohoda do Triglavskih jezer, pa so ga podaljšali kar do vrha. Ob sestopanju je Špela po naključju spoznala prevajalca svoje najljubše knjige o Matildi in od njega čez nekaj dni prejela knjigo po pošti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije