HEROJI FURAJO V PIŽAMAH

Dobra novica: mladi vozniki z glavo v avto

V petih letih se je število smrti, ki so jih povzročili mladi vozniki pod vplivom alkohola, zmanjšalo za 60 odstotkov.
Fotografija: Janja Garnbret je med mladimi ambasadorji. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Janja Garnbret je med mladimi ambasadorji. FOTO: Mavric Pivk, Delo

V Zavodu VOZIM z iniciativo Heroji furajo v pižamah že od leta 2017 zaneseno spodbujajo mlade, naj spremenijo odnos do vožnje pod vplivom alkohola ter postanejo varni in odgovorni vozniki. Letos iniciativa Heroji furajo v pižamah, ki poteka že četrto leto, v svoje središče komunikacije postavlja dejstvo, da se je med 2015 in 2019 v skupini mladih voznikov med 18. in 24. letom zmanjšal delež smrti, ki so posledica prometnih nesreč povzročenih pod vplivom alkohola. Teh je kar za 60 odstotkov manj, kar je Zavod VOZIM spodbudilo, da v iniciativo vključijo predstavnike tistih, ki so za te rezultate zaslužni – mladi.
 
Svoje vrstnike, stare med 18. in 24. letom, bodo letos pohvalili znani mladi Slovenci, ki jim je z vztrajnostjo in zagnanostjo uspelo ter so postali vzor tako svojim sovrstnikom kot tudi starejšim. Letos sporočilo iniciative prenašajo Tim Gajser, svetovni prvak v motokrosu, Janja Garnbret, trenutno najboljša športna plezalka na svetu, Blaž Janc, eden naših najboljših rokometašev, Štefan Hadalin, uspešni alpski smučar, in pevka Gaja Prestor, ki je velika vzornica mladim po vsej Sloveniji.
 
Sodelujoči mladi ambasadorji bodo s svojimi besedami mlade pohvalili za vse, kar so dosegli, jim sporočili, da še niso na cilju, in jih spodbudili, naj še naprej vozijo varno in odgovorno.
 
»Carsko! Dobro se držimo za volanom,« mlade spodbuja Janja Garnbret in dodaja, »sama se držim vseh cestnih pravil in sem varna udeleženka v cestnem prometu. Vsem mladim bi želela sporočiti, da ni zabavno sesti vinjen za volan, ker so lahko posledice hude.«
 
Štefan Hadalin, ki se je z veseljem odzval na povabilo k sodelovanju v projektu, pravi, da se je kampanji Heroji furajo v pižamah pridružil, ker »se mi zdi, da je potrebno, da ljudi ozaveščamo o tem, da alkohol in cesta ne gresta skupaj. Tudi sam se zelo poistovetim s tem in to zelo podpiram. Mladim želim sporočiti, naj bodo odgovorni do sebe in do drugih in da naj ravnajo tako, kot je prav – z ničelno toleranco do alkohola.«
 
Alkohol še vedno eden glavnih krivcev za smrtnost v prometnih nesrečah
A čeprav so mladi naredili tako velik napredek, je vožnja pod vplivom alkohola na slovenskih cestah še vedno glavni krivec za kar za tretjino vseh smrtnih žrtev. V letu 2019 je zaradi alkohola na cesti 33 oseb izgubilo življenje, letos pa kljub vsem omejitvam ne bo veliko bolje. »A kot rečeno, so se mladi v zadnjih letih na področju odgovorne vožnje močno izboljšali, kar pa žal pomeni, da najbolj problematično ciljno skupino, kar zadeva vožnjo pod vplivom alkohola, zdaj predstavljajo posamezniki v starosti med 25. in 54. letom (starejši mladi in ljudje srednjih let),« pravi Vesna Marinko z direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje. Sicer tudi v teh starostnih obdobjih številke skozi leta variirajo, a žal ni mogoče zaznati tako pozitivnega trenda upadanja teh nesreč kot pri mladih.   
 
Poleg zgoraj omenjenih pohval mladim letošnja kampanja Heroji furajo v pižamah dodeljuje tudi odgovornost. Sodelujoči mladih ambasadorji so zato mlade, ki so statistično vzornejši vozniki, pozvali naj postanejo tudi zgled in vzor vsem ostalim skupinam voznikov in s svojimi starši ter bližnjimi sklenejo dogovor, da bodo vedno vozili varno in odgovorno.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije