Delavci v strahu, šefi doma na varnem

Zaposleni v izlaškem podjetju trdijo, da je vodstvo slabo poskrbelo za njihovo zaščito. Odgovorni to zavračajo, sindikati pa opozarjajo, da je treba postaviti človeka pred kapital.
Fotografija: Fotografija iz podjetja Eti, ki nam jo je poslal eden od zaskrbljenih delavcev.
Odpri galerijo
Fotografija iz podjetja Eti, ki nam jo je poslal eden od zaskrbljenih delavcev.

»Pristojni ministri naj pojasnijo delavkam in delavcem, zakaj morajo še vedno delati pol metra od sodelavca brez varovalnih sredstev in v treh izmenah, kjer se srečuje po več sto ljudi naenkrat.« Tako je včeraj v javnem pozivu vladi in delodajalcem sporočila predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič. »Delavci, zlasti tisti, ki ne vidijo racionalnih razlogov, da še hodijo na delo, so prestrašeni, razdvojeni, počutijo se manjvredne in drugorazredne. Počutijo se, kot da jih država in delodajalci izpostavljajo nevarnosti in da za njih ne velja vse tisto, o čemer vsak trenutek poslušajo v medijih. Sporočilo, ki ga razumejo, je, da je kljub vsem besedam kapital pred človekom. Kot vedno,« je med drugim še sporočila Jerkičeva.

Da naj v vseh podjetjih, predvsem proizvodnih, še vedno ne bi imeli ustrezne zaščite za delavce pred novim koronavirusom, priča zaskrbljeno pismo enega od zaposlenih v podjetju Eti Elektroelement iz Izlak. »Naša tovarna obratuje in več kot tisoč nas je. Delo poteka normalno v vseh izmenah,« se začne pismo, ki se nato nadaljuje z zares alarmantnimi podrobnostmi: »Določeni ljudje kašljajo, ne dajejo roke pred usta. Zaščite ni! Nihče nam ni dal razkužil niti mask.« In seveda zastavlja povsem preprosto vprašanje: »Zakaj ne upoštevajo odloka države? Delavci smo močno prestrašeni in nezaščiteni. V slabo prezračenih prostorih smo nagneteni in obravnavajo nas kot živino.« Dodajajo, da so razmere »psihično nevzdržne«. In še, da je vodstveni kader doma in tako lepo na varnem.
Polno parkirišče pred podjetjem iz Izlak FOTO: Marko Feist
Polno parkirišče pred podjetjem iz Izlak FOTO: Marko Feist

Generalni direktor podjetja Eti Elektroelement Tomaž Berginc odgovarja, da je skrb za dobro in zdravje njihovih zaposlenih na prvem mestu. Zato ustrezno prilagajajo procese v podjetju, in sicer na način, ki omogoča normalno poslovanje. »Delo od doma se ne izvaja, saj bi ga realno lahko organizirali samo za 5 odstotkov zaposlenih in bi po naših ocenah prineslo precej napetosti v podjetju,« je pojasnil in dodal, da zaposlenim, ki so starši majhnih otrok in so z zaprtjem šol in vrtcev ostali brez varstva, omogočajo, da ostanejo doma. »Zato tudi beležimo zmanjšanje števila zaposlenih na delovnih mestih (približno 17 odstotkov danes dopoldne). Prav tako smo pozvali kronične bolnike, starejše od 60 let in mlade mamice, naj ostanejo doma,« je nadaljeval generalni direktor izlaškega podjetja. V skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede preprečevanja okužb z novim koronavirusom so začeli izvajati vrsto ukrepov. Z današnjim dnem začenjajo meriti temperaturo zaposlenih, znižali bodo tudi število zaposlenih v posameznih delovnih prostorih, uvedli dodatno čiščenje in razkuževanje najbolj obremenjenih delovnih prostorov ter omejili gibanje zaposlenih med oddelki v podjetju. »Če bomo s temi ukrepi uspešni, bo vpliv na poslovanje obvladljiv. Če pa pride do zaprtja podjetja za daljši čas, posledic ne znamo točno predvideti,« sklene Berginc.

Brez skrbi za moko in kruh

Zaradi popolne ustavitve javnega življenja so se nekatera slovenska podjetja odločila, da proizvodnjo popolnoma ustavijo. En teden bodo tako stroji stali v nazarskem izdelovalcu gospodinjskih aparatov BSH Hišni aparati iz Nazarij. Zaradi skrbi za zdravje zaposlenih so v begunjskem Elanu za tri tedne ustavili delovni proces v vseh divizijah, športni, navtični in energetski. Na drugi strani proizvodnjo nadaljujejo v novomeškem Revozu, pri čemer je njihova največja trenutna težava poleg otežene dobave delov zagotavljanje prihoda zadostnega števila delavcev. Sicer pa je podjetje uvedlo vrsto ukrepov za zajezitev morebitne okužbe s koronavirusom, glede na stanje pa uvaja dodatne. V Gorenju so že pred dnevi sprejeli vrsto zaščitnih ukrepov, včeraj pa so dodatno začeli še nadzor s termovizijskimi kamerami, med vikendom pa je potekala dezinfekcija površin na varovanem območju,
Tovarna Eti dela s polno paro. FOTO: Marko Feist
Tovarna Eti dela s polno paro. FOTO: Marko Feist
ki jo izvajajo redno. Proizvodnja tako po podatkih iz podjetja normalno poteka. V kidričevskem proizvajalcu aluminija Talum so potrdili, da so bili v soboto obveščeni o prvem primeru koronavirusa med njihovimi zaposlenimi, a je bil omenjeni že nekaj dni prej odsoten z delovnega mesta. Ker pa spadajo med podjetja, ki so ključnega pomena za delovanje države, morajo svojo dejavnost organizirati tako, da poteka nemoteno. Proizvodnja trenutno nemoteno teče tudi v proizvajalcu elektromotorjev Domel iz Železnikov. »Smo v položaju, ko moramo izpeljati pogodbene obveznosti. Tako da nadaljujemo delo,« je povedal predsednik uprave Domel holdinga Matjaž Čemažar. V ajdovskem Mlinotestu so del proizvodnih delavcev poslali domov, in sicer da bi ob morebitnem izbruhu bolezni nadomestili tiste, ki trenutno delajo. Tako bi zagotovili nemoteno proizvodnjo vsaj osnovnih živil, kot sta moka in kruh. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije