OBŽALUJE ŠOLTESA

Bratuškova: Zjutraj sem sestankovala s policijo in NPU

Objavljeno 25. marec 2014 14.06 | Posodobljeno 25. marec 2014 15.22 | Piše: T. L., K. K.

Premierka meni, da bi se današnji situaciji izognili, če bi bil za ministra potrjen Igor Šoltes.

Predsednik računskega sodišča je predstavil svoje ugotovitve o občinah.

LJUBLJANA – »Danes zjutraj sem imela sestanek s policijo in NPU, da bosta preverila stanje na področju zdravstva,« je premierka Alenka Bratušek dejala po odstopu zdravstvene ministrice Alenke Trop Skaza. Preiskovanje zdravstva je zaradi sumov korupcije po njenem prva naloga policije. Obžaluje, da ni bil potrjen kandidat Igor Šoltes, saj je prepričana, da v tem primeru »danes ne bi bili v taki situaciji«.

Šoltes, ki se mu je, spomnimo, uprl predsednik koalicijske stranke SD Igor Lukšič, ima po besedah predsednice koalicijske Pozitivne Slovenije (PS) vseeno več političnih izkušenj. Glede na odzive koalicijskih partnerjev meni, da ponovno vabilo Šoltesu v vlado ni smiselno, saj je bil po odzivu koalicijskih partnerjev njegov odgovor dokončen.


Šoltes naslednik Trop Skazove?

»Nihče mi ni nič ponudil, sem pa že vse povedal. To zadevo sem končal že v prvo,« je bil kratek Igor Šoltes, pogoreli kandidat za ministra za zdravje, ki ni dobil podpore vseh koalicijskih strankah – SD namreč. Predsednik SD Igor Lukšič je takrat dejal, da je Šoltes navaden karierist.

»Gre za področje, ki ga je pomembno reševati, očitno pa ni dovolj samo strokovna podpora, ampak tudi politična,« je še dodal. (A. L.)

 

Okrcala medije in državljane

Premierka je ob odstopu svoje ministrice okrcala tudi medije in državljane: »V politiki, medijih in družbi postajamo zelo nestrpni in blatimo osebe, ki želijo nekaj spremeniti na boljše. Čaka jih brezmejno obračunavanje iz dneva v dan. Prepričana sem skoraj, da je Trop Skazova postala center napadov prav zaradi sprememb, ki smo jih napovedali. Tudi zaradi tega je v politiko in na ministrska mesta vse težje dobiti kredibilne ljudi.«

Preden imaš možnost kar koli narediti, si diskreditiran, moralizira Bratuškova. »Takšen način naši družbi ne more prinesti napredka,« pravi. »Odločeni smo, da pri spremembah v zdravstvu vztrajamo ne glede na vse. Enako je z bojem proti korupciji na področju zdravstva, tudi za ceno še kakšnega odhoda iz vlade.«

Teden dni bo razmišljala

Premierka je danes napovedala, da si bo vzela teden dni časa za razmislek, ali ne bi resorja prevzela kar sama. Kot smo poročali, zadnji začasni minister, predsednik koalicijskega Desusa Karl Erjavec, tokrat ne namerava vskočiti, kot je to storil po odstopu ministra iz svoje kvote Tomaža Gantarja. Bratuškova se bo o kandidaturi tokrat pogovarjala z zdravnikom Danijelom Loredanom Bešičem.

Sicer pa Trop Skazovo razume in meni, da je postala tarča lobijev zaradi ciljev, ki si jih je zastavila.

Gantar, ki je ostal pred enim letom na mestu ministra v vladi, je po besedah premierke »morebiti napaka«. 

Deli s prijatelji