KDO PO TROP SKAZOVI?

Erjavec o zdravstvenem resorju: Najprej mora NPU nad lobije

Objavljeno 25. marec 2014 12.36 | Posodobljeno 25. marec 2014 12.49 | Piše: Tjaša Lampret

»Dokler ne bo Nacionalni preiskovalni urad (NPU) začel resnih postopkov proti lobijem, ki so koruptivni, ne verjamem, da lahko na tem položaju kdo zdrži,« o iskanju novega ministra za zdravje pravi Erjavec.

Alenka Bratušek si želi, da bi Erjavčevi stali za njo.

LJUBLJANA – Po (pričakovano) nepričakovanem odstopu ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza so se že pojavila prva ugibanja, kdo bo zapolnil izpraznjeno ministrsko mesto. Še prej pa bo moral začasno resor prevzeti eden od ministrov ali kar sama predsednica vlade.

Kot vemo, je v obdobju tromesečnega iskanja ustreznega ministra resor vodil zunanji minister in predsednik stranke Desus Karl Erjavec. Poklicali smo ga in povprašali, ali ga je morebiti premierka Alenka Bratušek že zaprosila za ponovno začasno vodenje ministrstva oziroma ali je to funkcijo pripravljen znova prevzeti.

Noče biti več začasni šef zdravstva 

Erjavec je dejal, da glede prevzema zdravstvenega resorja s predsednico vlade še nista nič govorila. »Ni še bil govor o tem, kdo bi resor začasno prevzel. Moram pa reči, da nimam pretiranega veselja, ker imam že tako ministrstvo za zunanje zadeve in še vodenje stranke, tako da je to precej naporno. Tri mesece sem zdržal, ne verjamem, da bi bil pripravljen še enkrat začasno prevzeti to nalogo.«  

Gantar je bil zelo trpežen

Če bi ga Bratuškova prosila, da resor prevzame, bi odklonil, dodaja. »Ne zdi se mi prav, da bi to spet začasno vodil tri mesece.« Glede na to, da bo ponovno treba iskati nove kandidate, ki bi bili primerni za ministrsko mesto, Erjavec pravi, da nima v mislih nobenega konkretnega imena oziroma kandidata. »Lahko samo ugotovim, da je bil Tomaž Gantar zelo trpežen. On je dve leti zdržal. Zdaj pa vidimo, kako se stvari odvijajo.«

Desus je ob zadnjem iskanju novega zdravstvenega ministra Bratuškovi predlagal tedanjo državno sekretarko na ministrstvu Brigito Čokl, ki jo je vlada sicer konec februarja razrešila. Ali bi Čoklovo Desus tudi zdaj predlagal?

»Tedaj predsednica vlade ni bila za takšno rešitev, hkrati pa smo tudi podpisali koalicijsko pogodbo glede razdelitve ministrskih mest, tako da je zdaj to mimo.« Čoklove ne bodo predlagali med drugim tudi zato, ker Desus ne more imeti treh ministrov. 

»Dokler ne bo Nacionalni preiskovalni urad (NPU) začel resnih postopkov proti lobijem, ki so koruptivni, ne verjamem, da lahko na tem položaju kdo zdrži,« meni Erjavec.


Marušič: Še nobeden iz premierkinega kabineta me ni pobaral o vodenju resorja

Eno od imen, ki se vztrajno pojavlja med kandidati za zdravstvenega ministra, hkrati pa tovrstne izkušnje že ima, je Dorjan Marušič, sicer zdravnik v sežanski bolnišnici.

Molk iz premierkinega kabineta

Marušič je novinarje časnika Večer že čez vikend ob vprašanju, ali je kandidat za naslednico Trop Skazove, napotil na vlado, kjer neuradnih informacij niso želeli komentirati. Je pa Marušič danes za STA zapisal, da ga še nobeden iz kabineta premierke ni pobaral o vodenju ministrstva za zdravje. Glede odstopa ministrice pravi, da je to njena osebna odločitev in je že zdaj preteklost. Pomembne pa so politične posledice te odločitve, pravi Marušič.

Marušič je za STA še ponovil, kar je izjavil že ob odstopu Tomaža Gantarja: »Zdaj ne gre več za strokovna vprašanja ali za strokovnost novega ministra ali ministrice. Pri tem ni najpomembnejše, kako se piše. Pred sabo imamo politično vprašanje, ki zahteva podporo celotne vladne koalicije.«

Potrebno soglasje, sicer bo minister le figura

Po njegovem mnenju bo minister, ki ne bo imel popolnega soglasja vseh vladnih strank za reformo zdravstvenega sistema, reformo zdravstvenega zavarovanja in popravke sistema javnih naročil, zgolj figura. Za tak spopad pa je potrebna nevsakdanja politična volja, pravi Marušič, ki je bil minister v vladi Boruta Pahorja.

Meni, da za reformo zdaj ni več časa, zato ostane samo še politična rešitev. Na potezi so predsednica vlade Alenka Bratušek, zbor ministrov in predsedniki strank, ki morajo končno sprejeti dejstvo, da je zdravje prva prioriteta vsakega posameznika, zdravstveni sistem pa se kot edini dotakne vsakega državljana in državljanke, poudarja Marušič.

 

Deli s prijatelji