DOBRA OBISKANOST

Bodo imela slovenska smučišča kljub virusu rekordno sezono?

Na slovenskih smučiščih letos več gneče, manj zanimanja za smučarske počitnice v Avstriji in Italiji.
Fotografija: Utrip s smučišča na božični dan. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Utrip s smučišča na božični dan. FOTO: Leon Vidic, Delo

Prejšnjo zimo so zaradi epidemije slovenska smučišča dolgo samevala, to zimo pa se zdi, četudi epidemiološka situacija ni nič kaj boljša, da naši smučarski centri pokajo po šivih. Zlasti med novoletnimi prazniki je bilo moč videti nepopisno gnečo, stroka pa zato dodatno opozarja na upoštevanje zaščitnih ukrepov in izpolnjevanja pogoja PCT.

Razlog, da so slovenska smučišča v tej zimi še nekoliko bolje obiskana kot v sezonah pred koronavirusom, je bržkone tudi v slabih razmerah in ostrih ukrepih v sosednjih Avstriji in Italiji, zato se je marsikdo letos odločil za smučanje doma namesto v tujini.

image_alt
Inšpekcija na Rogli, številne vozovnice bodo blokirane

Manj povpraševanja za tujino

V turistični agenciji Palma so nam potrdili, da so zlasti med prazniki imeli kar nekaj gostov na smučarskih destinacijah v Avstriji, Italiji, Franciji, Bosni in Hercegovini ter Sloveniji. »Zabeležili nismo niti ene težave, tako da so vsi zadovoljni uživali na belih strminah. V naši agenciji smo vse naše smučarske goste informacijsko dobro pripravili za vstop v državo, kamor so se namenili. Zaradi trenutne situacije zaznavamo malo manj povpraševanja po smučanju v Avstriji in Italiji, ampak je pa zato veliko več zanimanja za smučanje v Sloveniji in Bosni in Hercegovini. Najbolj zaželene destinacije so Jahorina, Rogla in Kranjska Gora,« so sporočili.

Tudi boni še polnijo nastanitve

O tem, kako so zadovoljni z obiskanostjo in kako zapolnjene so njihove počitniške kapacitete, smo povprašali slovenska smučišča. Med najbolj obleganimi je Kranjska Gora, kjer beležijo več kot 90-odstotno zasedenost turističnih kapacitet. »Prevladujejo hrvaški in srbski gostje ter Rusi, veliko je tudi domačih gostov, ki na destinaciji še unovčujejo bone,« so sporočili.

Kot ocenjujejo, je obisk žičnic še za kakšen odstotek večji kot v sezonah pred pojavom koronavirusa (točnih podatkov nimajo), bržkone tudi na račun ostrejših pogojev za smučanje v sosednjih državah. »Z obiskom smo zadovoljni. Veseli nas, da se večina obiskovalcev drži koronavirusnih ukrepov, ker nam le-ti omogočajo, da normalno obratujemo,« so še sporočili iz Kranjske Gore.

image_alt
Konec tedna že prva smuka, takšne bodo cene vozovnic

Podobno pravijo tudi na Rogli, kjer so od začetka zime gostili že več kot 45.000 smučarjev. S kabinsko žičnico na Krvavec se je peljalo že več kot 50.000 potnikov. »Z obiskom smo zadovoljni, seveda smo pa še daleč od tega, kar je bilo v sezoni pred začetkom korone,« pravijo na Krvavcu.

Na Mariborskem Pohorju je poleg domačinov med obiskovalci tudi kar nekaj tujcev, predvsem iz Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Rusije. S sezono so zadovoljni tudi na Voglu, kjer so bili med prazniki polno zasedeni, zdaj pa se še najde kakšna prosta postelja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije