VLADA SE TRESE

Blondinka bi lahko zrušila Šarčevo vlado

Ali koalicija sploh še obstaja, se sprašuje Alenka Bratušek.
Fotografija: Premier bi moral narediti več, da bi kandidatki zagotovil izvolitev, je prepričana Bratuškova. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Premier bi moral narediti več, da bi kandidatki zagotovil izvolitev, je prepričana Bratuškova. FOTO: Jure Eržen, Delo

Potem ko kandidatka za ministrico brez resorja, pristojna za razvoj in kohezijsko politiko, Angelika Mlinar iz vrst SAB v torek po večurnem zaslišanju v parlamentarnih odborih za EU in gospodarstvo ni dobila podpore, je predsednica stranke Alenka Bratušek breme za zagotovitev zadostnega števila glasov v državnem zboru za izvolitev koroške Slovenke prevalila na premierja Marjana Šarca.

V primeru neizvolitve kandidatke bi na Šarčevem mestu odstopila, je dejala Bratuškova in napovedala, da se bodo v SAB, če Mlinarjeva ne bo izvoljena, temeljito pogovorili, ali bodo še v koaliciji.

Državni zbor bo o Mlinarjevi, ki je pred dnevi dobila slovensko državljanstvo, glasoval v četrtek. Za izvolitev je potrebna navadna večina poslancev, a za zdaj nima zagotovljenih dovolj glasov. Da bodo proti njeni izvolitvi, napovedujejo v opozicijskih SDS, Levici, NSi in SNS. Tudi od koalicijskega Desusa ni pričakovati enotne podpore.
Debata na parlementarni komisiji se je vrtela predvsem okoli državljanstva Mlinarjeve. FOTO: Roman Šipić
Debata na parlementarni komisiji se je vrtela predvsem okoli državljanstva Mlinarjeve. FOTO: Roman Šipić

Bratuškova je v izjavi opozorila, da je Mlinarjevo državnemu zboru v imenovanje predlagal premier in to ne bo, če bo izvoljena, ministrica stranke SAB, ampak vlade Marjana Šarca. Tako bi pričakovala od Šarca več aktivnosti, da zagotovi podporo za njeno izvolitev. Na vprašanje, ali torej Šarec ni opravil domače naloge, je odgovorila, da je dejstvo, da manjšinska vlada na parlamentarnih odborih nima večine. Kot je povedala, je Šarca že pred mesecem dni vprašala, kje in kako bo kandidatki ali kandidatu zagotovil podporo. »Zelo dolgo ve, da je v naših očeh to absolutno njegova naloga in naloga koalicije, če sploh še je,« je bila ostra Bratuškova.

Angelika Mlinar je bila glavna kandidatka SAB na majskih evropskih volitvah. FOTO: Twitter, posnetek zaslona
Angelika Mlinar je bila glavna kandidatka SAB na majskih evropskih volitvah. FOTO: Twitter, posnetek zaslona
Kandidatke za zdaj ni podprl koalicijski Desus. Po besedah Bratuškove je to vprašanje za to stranko in predsednika vlade. »Menim, da je ta odnos tudi eden od glavnih razlogov za to, da je kandidatka ostala brez glasov Desusa,« je dejala Bratuškova. Po njenih navedbah je naloga koalicije, da deluje: »Če ne deluje, pa pospravimo kovčke in gremo na volitve.«

Bratuškova je pojasnila, da bi bila neizvolitev Mlinarjeve velika nezaupnica vladi, še najbolj pa prvemu med ministri. Po njenih besedah so se v SAB vedno pripravljeni pogovarjati o podpori v poslanskih skupinah, a ekipo sestavlja predsednik vlade. »On je odgovoren za to, da to zgodbo sestavi tako, da bo lahko vlada delovala še naprej,« je dodala. Na vprašanje, ali stranke SAB v primeru neizvolitve Mlinarjeve ne bo več v koaliciji, je Bratuškova odgovorila, da se bodo o tem temeljito pogovorili.

Odločitev parlamentarnih odborov glede Mlinarjeve po besedah Bratuškove za SAB ni razočaranja, saj da je Mlinarjeva zaslišanje strokovno opravila več kot vrhunsko, odgovorila na vsa vprašanja. Prepričani so, da je strokovno in politično kvalificirana, da bi več kot odlično vodila službo vlade za razvoj in kohezijsko politiko, so pa v SAB razočarani nad razpravo na zaslišanjih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije